Home

Achtergrond 5 reacties

Euro onderuit door ECB-operatie

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat op grote schaal staatsobligaties opkopen. Tot oktober 2016 koopt de centrale bank maandelijks tot €60 miljard aan schuldpapier van economisch zwakkere landen van de Eurozone op, waarmee de rekening in totaal op €1.140 miljard oftewel €1,14 biljoen kan komen.

Daarmee is het opkoopprogramma groter dan de €1.000 miljard waarover werd gespeculeerd. De druk op de euro wordt daarmee opgevoerd. Bovendien betreft het een openeinderegeling die dus kan worden verlengd. Het is met al volgens ABN Amro 'meer dan verwacht'. Rabobank zegt in een reactie dat het te vroeg is om de gevolgen van het programma te doorgronden. Doel is in elk geval de schuldenlast van commerciële banken te verlichten en ze zo aan te zetten meer geld aan bijvoorbeeld het MKB te verstrekken.

De ECB volgt het voorbeeld van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England. Daarmee steekt de ECB spreekwoordelijk de Rubicon over. Deze stap moet de 'monetaire bazooka' zijn die de Europese economie weer naar groei helpt, maar als het misgaat is de rekening hoog. Nederlands minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zegt dat geleend geld met rente terugkomt.

Het betreft schuldpapier dat gedekt wordt door bezittingen of andere extra zekerheden. In Duitsland is het opkoopprogramma omstreden. Duitsland is bang dat de ECB met vooral Noord-Europees geld de Zuid-Europese landen in comfortabel vaarwater brengt en dat van de noodzakelijke structurele hervormingen in de Zuid-Europese economieën niets komt.

Nu de geldpers vol wordt aangezet, wordt druk op de koers van de euro verwacht. De euro sloot woensdag af op een koers van $1,1618 en dat was juist nog iets meer dan een dag eerder. De slotkoers werd echter vlak na de bekendmaking van de ECB vastgesteld en in de doorlopende handel daalde de euro daarna naar $1,14 om daarna te stabiliseren rond $1,15. Daarmee bewoog de 'eenheidsmunt' toch rond het laagste niveau sinds 2003.
Een zwakkere euro stimuleert export, maar maakt import duurder. Een belangrijk tweede beoogd effect van de operatie is dan ook het stimuleren van de inflatie. Als prijzen langdurig dalen, ontstaat het risico dat consumenten aankopen uitstellen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als de ECB truk werkt, nog lagere rente en dan maar investeren in Kapitaalsgoederen zoals robots en andere automatisering. Moet dit de oplossing zijn voor de werkeloosheid? Moet geldontwaarding de oplossing zijn voor export ja misschien. Helaas wij als importerende natie (veevoer, kleding, electronica etc.) zullen meer geld kwijt zijn aan deze import goederen.

 • gjcamps

  Dit gaat de economie niet aanwakkeren, het geld komt terecht bij slechte banken en kwakkelende overheidsbudgetten. Als ze de btw nu eens 10% verlagen kunnen we meer kopen met hetzelfde inkomen.

 • cocoma

  Ik heb niet het idee dat deze truck de investeringen zal aanwakkeren. Men doet het in feite uit angst voor deflatie. Daarnaast is zuid-europa een bodemloze put.

 • denker123

  Hier in de V.S.is het de schaliegas en oliewinning die de economie er bovenop heeft gebracht en voor meer banen zorgt. Niet de Fed gelddrukkerij ,dit geld is via Wallstreet verhuist naar de 1% rijkste Amerikanen.

 • zon

  waarom moet de belastingbetaler de schuldenlast van banken helpen verminderen.
  de grootverdieners bij de banken lachen.
  Wie gaat de schuldenlast van de burger helpen verlichten?die hebben het harder nodig dan de banken.
  Willen ze de inflatie stuwen,geef de burger dan rechtstreeks geld en doe het niet via de banken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.