Home

Achtergrond

Energieprijzen stabiliseren na lange daling

Na prijsdaling die maandenlang aanhield, lijken de marktprijzen voor gas, elektriciteit en olie zich te stabiliseren op een laag niveau. Deze prijsdaling was het gevolg van relatief weinig vraag naar energie in combinatie met een ruim aanbod.

De elektriciteitsprijzen stabiliseren zich op een laag niveau. Langetermijnprijzen voor elektra zijn voor 2016 €46,31 per MWh. Contractprijs 2017 is €46,35. Dit zijn daluurprijzen. Vorige week schommelden de langetermijnprijzen voor stroom ook al rond de €46 per MWh. De contractprijs voor 2016 en 2017 voor stroom was vorige week tussen € 45,58 en € 45,90 per MWh.

Deze stabilisatie van de stroomprijs komt onder meer doordat er een einde lijkt te zijn gekomen aan de daling van kolenprijzen, die van grote invloed zijn op de elektriciteitsprijzen, meldt Nuon in zijn wekelijkse marktrapportage. De kolenprijs is zelfs zo laag dat veel kolen onder de kostprijs worden verkocht.
Deze week wordt er herfstachtig weer verwacht met veel wind. Het aanbod van windenergie zal daarom groot zijn. De temperaturen zijn nog steeds bovengemiddeld voor deze tijd van het jaar. Het echte winterweer blijft nog uit, waardoor de vraag naar stroom ook tanende is.

De gasprijs is ook nagenoeg gelijk gebleven. Handelsplatform TTF noteerde voor 2016 een gasprijs van 19,741 cent per kuub en voor 2017 19,985 cent per kuub. Vorige week was dit voor 2016 en 2017 van 19,358 respectievelijk 19,723 cent per kuub.

De vraag naar gas is beperkt vanwege het relatief warme winterweer. Dat blijkt ook uit cijfers van de gasexport van Rusland naar Europa. Rusland exporteerde naar Europa 30 procent minder gas in het vierde kwartaal van 2014 ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

De olieprijs stabiliseert rond het niveau van $50 per vat Brentolie (159 liter). Volgens Nuon lijkt de markt een evenwicht te hebben gevonden rond deze koers. De markt is in afwachting van de komende ontwikkelingen. Enerzijds kan de prijs nog verder dalen als de economische groei uitblijft, anderzijds stijgt mogelijk de prijs zodra de olieproductie wordt verminderd.
Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs van 88 cent per liter, vorige week was dit 86 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.