Home

Achtergrond

Transgeen voer veilig voor vee

Champaign – Koeien, varkens en kippen die genetisch gemodificeerd voer eten, lopen geen verhoogd risico op gezondheidsproblemen en blijven even productief.

Dat schrijven wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Animal Science. De voedingswaarde van vlees, eieren of melk van deze dieren wordt volgens de onderzoekers ook niet aangetast.
Volgens de onderzoekers bestaat wordt 70 tot 90 procent van in de VS geteelde transgene gewassen in veevoer gebruikt. Zo'n 95 procent van het vee in de VS eet een rantsoen met transgene ingrediënten. Een groot deel van veevoer bestaat uit mais en soja, waarvan de teelt in de VS voor het overgrote deel bestaat uit transgene variëteiten.
Het onderzoek is in feite een literatuurstudie onder leiding van Alison Van Eenennaam van de University of California in Davis. De universiteit staat in ranglijsten van beste landbouwuniversiteiten bovenaan, net voor Wageningen Universiteit. Het team keek naar voerstudies die de laatste 30 jaar zijn gedaan en waarin data staan over meer dan 100 miljard dieren.
"De studies tonen voortdurend aan dat de melk, het vlees en de eieren van dieren die genetisch gemodificeerd voedsel eten, niet afwijken van de producten die afkomstig zijn van vee dat gangbaar voer te eten krijgt," verklaart Van Eenennaam op de nieuwssite ScienceDaily.
In de VS zijn 19 variëteiten toegelaten voor verwerking in veevoer. Vaak zijn gewassen aangepast zodat de plant zelf een insecticide aanmaakt, of de plant het bestrijdingsmiddel Roundup goed kan weerstaan – zodat een boer bij het spuiten alleen onkruid doodt. In de EU zijn bepaalde landen, waaronder Frankrijk en Oostenrijk, sceptisch over de technologie.
In de EU worden wel veel transgene veevoergrondstoffen ingevoerd maar is de teelt van vrijwel alle variëteiten verboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.