Home

Achtergrond

Stroomprijs stijgt door tekort België

De stroomprijs voor 2015 is de afgelopen weken gestaag gestegen.

De oorzaak hiervan ligt bij onze zuiderburen, die bij een strenge winter een elektriciteitstekort zullen hebben omdat zij de komende maanden drie van de zeven kernreactoren moeten missen.

Van twee kernreactoren, die in Doel en Tihange, is het nog de vraag of zij überhaupt ooit nog weer in werking zullen treden. De derde, ook in Doel, zal in ieder geval in 2014 hoogstwaarschijnlijk niet meer aan de praat komen. De Belgen zullen daarom aankomende winter stroom moeten importeren uit Nederland en Frankrijk. Volgens netwerkbeheerder TenneT is dit geen enkel probleem en wordt gewoonlijk nog niet de helft van de capaciteit van de twee verbindingen tussen Nederland en België benut.

Als gevolg hiervan stijgen de elektriciteitsprijzen voor 2015 langzaam maar zeker en is de verwachting dat deze trend door zal zetten. Donderdagochtend bedroeg de contractprijs bij Agro Energy op 2015 € 46,75 per MWh, 50 cent hoger dan een week eerder.

De gasprijs is momenteel erg beweeglijk. De oorzaak hiervan moet nog altijd bij het conflict in Oekraïne gezocht worden. Donderdagochtend was de TTF-notering € 24,33 per kuub op 2015, maar over het getal is weinig te zeggen omdat het echt een momentopname is. De prijzen op 2015 veranderen sterk, afhankelijk van het nieuws dat over het conflict naar buiten komt. Toen er woensdagochtend gesproken werd over een staakt-het-vuren daalden onmiddellijk de gasprijzen, maar zodra president Poetin dit ontkende, sloeg de stemming gelijk weer om. Aangezien de ontwikkelingen elkaar momenteel in rap tempo opvolgen, kan de prijs de komende dagen nog alle kanten op, afhankelijk van wat er op het strijdveld gebeurt.

Tot slot de oliemarkt, waarop dinsdag een dipje te zien was nadat bleek dat de groei van de industriële productie in zowel Europa als China tegenviel. Inmiddels hebben de prijzen zich weer hersteld rond het niveau van vorige week en kostte een vat Noordzeeolie woensdag $ 102,26.

Of registreer je om te kunnen reageren.