Home

Achtergrond 4 reacties

OPEC grijpt in bij oliemarkt

De olieprijs is de afgelopen week nog verder gedaald, nadat deze afgelopen week al onder de veelbesproken grens van $100 per vat schoot. Maandag bereikte deze een nieuw dieptepunt voor 2014, van $96,91 (€75) voor een vat Noordzeeolie.

De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) lijkt zich inmiddels ook zorgen te maken, en gaf dinsdag aan in 2015 de productie mogelijk te zullen terugschroeven. De OPEC-landen zijn samen goed voor circa 40 procent van de wereldproductie van olie.

Na deze mededeling trok de prijs weer iets aan, woensdag lag de prijs van een vat Noordzeeolie op $99,27 (€77). 27 november komen de OPEC-landen weer bij elkaar, waarbij de productiequota besproken zullen worden. Daarnaast was er nog een factor die de neerwaartse beweging tegenhield: de Libische olieproductie. Deze wordt de komende weken wat verlaagd, nadat raketten vlakbij een raffinaderij insloegen, wat de kwetsbaarheid van de olieproductie te midden van geopolitieke conflicten weer aantoonde.

De andere energieprijzen lijken tot zover nog niet mee te gaan in de val van de olieprijs. De dieselprijs bij inkoperscollectief Farmers4all bedroeg donderdag €1,07 per liter bij een afname van 4.500 liter, en blijft daarmee stabiel. Ook op de gasmarkt is de rust weder gekeerd, nu het conflict tussen Oekraïne en Rusland voorlopig geen gevolgen lijkt te hebben op de aanvoer van gas vanuit Rusland, en de voorraden vol zitten en met de huidige warme temperaturen voorlopig nog niet aangesproken worden.  De TTF-notering voor 2015 bedroeg woensdag €24,25 per kuub.

Na weken van gematigd stijgen lijkt de stroomprijs nu ook een voorlopig plafond te hebben bereikt, met donderdagochtend een prijs van €45,64 per MWh dalstroom op 2015, vier cent meer dan de week ervoor. De verwachte vraag vanuit België komende winter dreef de afgelopen week de prijs op. Nu lijkt de markt weer in een rustiger vaarwater te komen, mede doordat de CO₂-prijs na een periode van stijgen nu aan het dalen is, waardoor de kostprijs wordt gedrukt. NUON geeft echter wel aan dat verdere prijsstijgingen komende winter mogelijk zijn.

Laatste reacties

 • farmerbn

  OPEC beweert de productie te gaan verlagen en de prijs stijgt. Zou ook wel een OPEC voor de melk, varkens of uien willen.

 • Fermer

  @farmerbn, vlgs Alco werkt een productiebeperking niet prijszettend als deze niet wereldwijd geldt. OPEC heeft slechts leden in het MO en Z. Amerika, dus olieproducenten als de USA, Rusland, Noorwegen en Canada kunnen vrij leveren. De prijsstijging van olie heeft dus niks te maken met OPEC productie-verlaging. Melk, varkens en uien gaan dus tegen elke prijs in steeds grotere hoeveelheden de markt op, lang leve de consument, wen er maar aan boer.

 • j.t.832

  als een paar paprika of uienboeren dit doen dan is de wereld te klein.....

 • agratax2

  40 % of meer van de markt in handen hebben, is voor landbouw door monopoly wetgeving zo goed als onmogelijk. Prijssturing door productie sturing door producenten groeperingen is al helemaal verboden en strafbaar. Voor olie geldt dit niet als de OPEC dreigt met terug schroeven van de markt reageert de prijs doorgaans allah minuut, met alle denkbare winsten op de lopende contracten en varende tankers. Als dit geen manipulatie is, weet ik het niet meer. Helaas voor voedselproducenten niet toegestaan, alleen de voedsel handel mag zich hier aan bezondigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.