Home

Achtergrond

Lage inflatie risico voor verdergaande economische groei

De mededeling van de president, Mario Draghi, van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de bank vanaf oktober obligaties van bedrijven en financiële instellingen opkopen in een poging prijsstabiliteit en economische groei te realiseren moet niet te breed uitgelegd worden.

Dat kon woensdag afgeleid worden uit woorden van ECB-bestuurder Yves Mersch. Volgens Mersch moet het ECB-besluit van vorige week om herverpakte leningen en obligaties bij banken op te kopen moet niet gezien worden als voorbode voor het opkopen van staatsobligaties. Het opkopen van staatsobligaties "leidt bijna vanzelfsprekend tot institutionele, instrumentele en juridische vraagstukken", aldus de ECB-bestuurder. Mersch tekende daarbij bovendien aan dat vanwege de lage rente de gewenste uitwerking van een dergelijke stap niet gegarandeerd is. Mersch: "De ECB moet het alleen overwegen als de inflatie te lang op het huidige lage niveau blijft en dan nog onder strikte naleving van het mandaat van de centrale bank."
De ECB-besluiten om de rente te verlagen en te komen met een opkoopprogramma voor obligaties hebben de afgelopen dagen geleid tot een daling van de eurokoers met ongeveer 1,5% ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Japanse yen.
Het zeer geleide en daardoor broos ogende herstel van de economie in de Eurozone blijft economen zorgen baren. De oplopende geopolitieke spanningen in Oekraïne en in het Midden Oosten vormen volgens deskundigen een steeds nadrukkelijker risico voor het wereldwijde economische herstel. Toch is op dit moment nog de verwachting dat de economie ook volgend jaar licht zal groeien. Positief signaal is daarbij dat de binnenlandse vraag voor het eerst in tijden weer aantrekt en het consumentenvertrouwen gegroeid is. Economen van de Rabobank zien voor de lange termijn, afgezien van de genoemde politieke spanningen, de lage inflatie nog steeds als de grootste bedreiging van verdergaand economisch herstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.