Home

Achtergrond

Dollar steeds populairder onder beleggers

De euro kent een moeilijke fase. Deze week was de Europese munt minder waard dan 1,28 dollar, dat is voor het eerst sinds 10 juli vorig jaar.

Ter vergelijking: begin september was de koers van de euro nog bijna 1,32 dollar en begin mei was dat zelfs maar iets minder dan 1,40 dollar. Eigenlijk kan wel gesteld worden dat de euro onder druk staat sinds de Europese Centrale Bank (ECB) begin september maatregelen aankondigde om de economische groei te stimuleren en de inflatie aan te jagen. Tot nu toe lijken de recente ECB-maatregelen nauwelijks te werken, deze week kwamen nieuwe tegenvallende berichten naar buiten dat de Europese economie als geheel nog geen stijgende lijn vertoond.

In de grote economische 'motor' van Europa, Duitsland, zijn ondernemers in september voor de vijfde maand op rij pessimistischer geworden over de economische vooruitzichten. Het vertrouwen in de economie is nog verder gezakt dan economen hadden verwacht. De groei in bedrijvigheid van de Duitse industrie is deze maand op het laagste niveau in 15 maanden gekomen als gevolg van de geringe orderontvangst. ING-econoom Carsten Brzeski vindt dat de Duitse economie op een gevaarlijk punt is gekomen, de tijdelijke dip kan volgens hem gemakkelijk omslaan in een langduriger periode van stagnatie.

Er wordt daarom vanwege de tegenvallende ontwikkelingen nu al gespeculeerd op mogelijke nog meer nieuwe verdergaande maatregelen van de ECB. Deze ontwikkeling in de eurozone gekoppeld aan de verwachting van de Fed dat de rente in de Verenigde Staten - sneller  - zal gaan stijgen doen investeerder eerder kiezen voor de dollar. uit recente cijfers van het financieel onderzoeksbureau Macrobond blijkt dat beleggers massaal inzetten op een stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere veel verhandelde valuta zoals de euro. Sinds april 2013 is het vertrouwen dat de Amerikaanse munt in de komende tijd in waarde zal stijgen niet meer zo groot geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.