Home

Achtergrond 1 reactielaatste update:3 okt 2014

Akkerbouwbedrijf met goede grond

In Lekeberg in Zweden staat een akkerbouwbedrijf met 500 hectare te koop. De opbrengsten liggen er gemiddeld hoger dan in Nederland.

In het Zweedse Lekeberg staat een fraai akkerbouwbedrijf voor € 6,68 miljoen te koop. Het bedrijf ligt ruim 200 kilometer westelijk van hoofdstad Stockholm en vanuit Nederland is het binnen veertien uur bereikbaar. Het dichtstbijzijnde stadje, Hallsberg, ligt relatief dichtbij. Daar zijn de belangrijkste basisvoorzieningen.

De eigenaar verkoopt het object vanwege zijn leeftijd. Het akkerbouwbedrijf staat ongeveer anderhalf jaar te koop en de vraagprijs is ongewijzigd. Wel is in de tussentijd 30 hectare verkocht. Er blijft echter genoeg over: in totaal 500 hectare akkerland, waarvan 100 hectare wordt gepacht. Ook is er de mogelijkheid in deze regio extra grond te kopen.

Van de 400 eigen hectares is ruim een kwart huiskavel. Deze 104 hectare is goed gedraineerd (door greppels). Het tweede grote perceel van 286 hectare ligt iets verder weg. Ook is er 75 hectare bos.
Al deze grond (en gebouwen) wordt bij voorkeur in één keer verkocht. Verkoop in delen is een optie.

Het bedrijf ligt in een echt akkerbouwgebied met goede grond: keileem en vooral middelzware klei. Dat maakt het bedrijf zeer geschikt voor aardappelen, bieten en granen. De opbrengsten zijn bovengemiddeld. Volgens de makelaar liggen die per gewas tot 10 procent hoger dan in Nederland.

Nieuwe graaninstallatie

De meeste bedrijfsgebouwen op het bouwblok stammen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. De machineloods, opslagschuur en hooischuur zijn eenvoudig van opzet, al zijn ze in de loop der tijd aangepast en up-to-date gemaakt. Datzelfde geldt voor de werkplaats, de machineloods en een L-vormige stal waarin vroeger melkvee stond en nu voornamelijk paarden zijn gehuisvest. Ook is er een personeelsruimte. De meeste van deze gebouwen zijn van hout.

Opslag voor 4.500 kuub

Recenter is de graaninstallatie. Het grootste deel is in de laatste paar jaar gebouwd. Er zijn onder meer zes laadsilo’s van elk 100 ton, acht silo’s van 300 kubieke meter en vier silo’s van 100 kuub. De laatste aanwinst is een Harvestore-torensilo met een inhoud van 900 kuub (nu gebruikt voor graan). In totaal kan 4.500 kuub worden opgeslagen. Ook is er een Cimbria non-stopdroger die 13 ton per uur kan verwerken. Of op het bouwblok ruimte is voor nieuwbouw, moet worden onderzocht.

De houtbouw komt ook terug in de hoofdwoning, die uit 1850 stamt. Ze is recent gerenoveerd en is volledig onderkelderd. Het woonoppervlak is 200 vierkante meter. Er is onder meer dubbele beglazing. Daarnaast zijn er een kleiner tweede woonhuis (hout) en een vleugelgebouw dat vooral als opslag wordt gebruikt.

Adequaat machinepark

Hoewel het bedrijf door bos is omgeven, zijn er weinig tot geen milieubeperkingen in deze regio. In combinatie met de goede kleigrond biedt dat mogelijkheden. Kopers moeten echter wel een goedgevulde portemonnee meenemen. Die prijs kan bovendien oplopen.
Er is een adequaat machinepark aanwezig. Dat kan voor het grootste gedeelte worden overgenomen. Let wel: dit is geen vereiste.
Hetzelfde geldt voor mest en zaaigoed. Als de koop na het zaaien wordt gesloten, wordt een vergoeding voor de groeiende gewassen gevraagd.

 

Info: Jogchum van der Pal

tel. 0528-229050

www.huysmakelaars.nl

Eén reactie

  • ed12345

    Goede drainage dmv greppels bij middelzware klei met bieten en aardappels in het bouwplan???????? Wie wil er tegenwoordig met altijd met greppels werken????

Of registreer je om te kunnen reageren.