Home

Achtergrond

Nutreco geraakt door Russische sancties

De Rusland-crisis drukt de beurskoers van Nutreco terwijl nieuwe ramingen van de USDA duiden op lagere prijzen van graan en soja, en dus minder investeringen; slecht nieuws voor leveranciers van kunstmest, zaden en andere bedrijfsmiddelen.

Trekkerbouwer John Deere zag deze week alvast haar koers dalen tot het laagste niveau sinds februari. Het aandeel Nutreco verloor de afgelopen week 3,5 procent aan waarde en beweegt nu tussen €29 en €30. KBC Securities heeft eind vorige week het advies voor aandelen Nutreco op "hold" gezet. Eerder adviseerden de Belgische analisten aandelen Nutreco te verwerven. Het koersdoel is verlaagd van €37 naar €33, dus nog wel een duidelijke plus ten opzichte van de huidige koers maar ook een koers waarop Nutreco minder dan een maand geleden stond.

KBC-analist Pascale Weber heeft haar verwachting voor de winst per aandeel tussen nu en 2016 met 3 tot 5 procent verlaagd. Weber reageert onder meer op het bericht dat Nutreco-vleesdochter Sada een belangrijke klant, Mercadona, heeft verloren. De op Spanje en Portugal gerichte vlees- en voerdivisie waar Sada onder valt verloor 10 procent van haar omzet in de eerste zes maanden van het jaar.
Weber is ook bezorgd over margedruk op zalmvoer in Noorwegen, waar Nutreco eigenaar is van Skretting. In Noorwegen heeft de zalmsector fors geïnvesteerd in capaciteitsuitbreiding terwijl Rusland net een boycot heeft ingesteld om Noorwegen te straffen voor sancties die het Rusland oplegde vanwege de Oekraïne-crisis. In Noorwegen worden 25 zalmkwekerijen geraakt.
K+S, vroeger gewoonweg "Kali und Salz", maakt woelige tijden op de beurs door. In de aanloop naar de presentatie van kwartaalcijfers liep de koers van het aandeel bijna 7 procent op. De ochtend van de presentatie zelf leverde het aandeel van het Duitse kunstmestconcern 3,7 procent in. Het lijkt erop dat beleggers hun winst pakten want de cijfers van K+S vielen analisten overwegend mee.
K+S boekte een bedrijfsresultaat van €157,3 miljoen, weliswaar 3,3 procent lager dan een jaar geleden maar ook 50 procent meer dan een aantal analisten hadden verwacht. Het bedrag is inclusief een eenmalige verzekeringsuitkering van circa €30 miljoen. Het bedrijf uit Kassel sprak echter ook de verwachting uit dat kaliprijzen in het begin van het jaar een bodem hebben bereikt en nu langzaam stabiliseren op wat hogere niveaus.
Het aandeel K+S raakte de afgelopen 52 weken een bodem aan van €17,76 en een top van €27,25. Momenteel beweegt het aandeel tussen een koers van €23 en €24. Daarmee bevindt de koers zich bijna op het gemiddelde koersdoel zoals gemeten door Thomson Reuters. De grootste groep analisten adviseert het aandeel vast te houden. De vraag is hoe bestand de voorspellingen van K+S blijken te zijn als prijzen voor graan en soja blijven dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.