Home

Achtergrond

JBS wint bij Russische sancties

Het aandeel JBS heeft in een week tijd meer dan 11 procent aan waarde gewonnen.

De Braziliaanse vleesproducent lijkt dan ook uitstekend gepositioneerd om te profiteren van de Russische sancties op een serie landbouwproducten uit de VS, EU, Canada en Australië. Europese diplomaten vragen regeringen in Zuid-Amerikaanse landen geen gebruik te maken van de situatie, maar vooralsnog lijkt het er niet op dat de regering in Brazilië deze kans om de teruggevallen economische groei wat aan te wakkeren laat liggen.

JBS-topman Wesley Batista denkt dat de Zuid-Amerikaanse divisies van het bedrijf tot $800 miljoen (€602 miljoen) meer omzet kunnen boeken terwijl de Amerikaanse en Australische divisies van JBS volgens hem relatief weinig exporteerden naar Rusland. De regering-Poetin toont zich pragmatisch en heeft in één klap ongeveer negentig Braziliaanse slachterijen toegelaten voor de export van Braziliaans rundvlees, kippenvlees en varkensvlees naar Rusland. Eerdere sanitaire zorgen zijn even door de Russen opgeborgen.

Het aandeel JBS sloot woensdag af op een koers van 9,8 real. Daarmee staat het aandeel nu bijna 50 procent in de plus ten opzichte van het laagste niveau dat het aandeel aantikte in de laatste 52 weken. De bodem werd vroeg in 2014 aangetikt. Hoewel ook het aandeel Brasil Foods (BRF) fors is gestegen ten opzichte van die periode, bleef de koers van dit aandeel nu ten opzichte van vorige week ongewijzigd. BRF heeft dan ook een andere productmix en meer focus op de binnenlandse Braziliaanse markt.

Het Amerikaanse Tyson Foods is de grootste pluimveevleesproducent van de VS. Het bedrijf heeft veel te verliezen in het handelsconflict met Rusland. De VS voerden vorig jaar voor meer dan $300 miljoen aan kippenvlees uit naar Rusland. Toch lijken de gevolgen ook voor Tyson Foods mee te vallen. De koers van het aandeel is sinds de bekendmaking van de Russische boycot wel wat gedaald maar analisten zijn overwegend positief over Tyson's vermogen alternatieve afzetmarkten te vinden.

Het aandeel Yara is bezig met een aardige opmars. Ten opzichte van vorige week staat het aandeel 3,5 procent in de plus. Aandeelhouders reageren positief op Yara's aankoop van een fosfaatmijn in Brazilië. De rekening, $390 miljoen waarvan een deel voor ontwikkeling van de mijn, is niet laag maar de activiteiten passen bij de kunstmestactiviteiten die Yara een jaar eerder verwierf van Bunge.

Yara "zat" volgens critici de laatste jaren te veel op haar centen.  Een mislukte overname in Noord-Amerika en onduidelijkheid over in hoeverre de Noorse regering als aandeelhouder acquisities toestaat, speelden het vertrouwen in de onderneming parten.

Of registreer je om te kunnen reageren.