Home

Achtergrond 2 reacties

Gas- en stroomprijs stijgen door spanning rondom Rusland

Op de gasmarkt worden de lange termijnprijzen gestuwd door angst over gevolgen van de sancties die Rusland en de wereld elkaar opleggen. Handelaren zijn bang dat gaslevering van Rusland aan de Europese landen in gevaar komt.

Dat zorgt er voor dat de gasprijs fluctueert. De kortetermijnprijzen reageren nauwelijks, omdat vraag en aanbod in evenwicht is. Donderdag noteerde TTF een handelsprijs van €0,165 per kuub. Contractprijs 2015 is €0,247 per kuub. Dat is ruim een euro per kuub meer dan vorige week.

Marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies meent dat de gaslevering nauwelijks zal lijden onder de sancties, omdat voor beide partijen het gas te belangrijk is: Europa heeft het Russisch gas nodig en Rusland de inkomsten. Pas in het najaar zullen vermoedelijk problemen gaan ontstaan als het betalingsgeschil tussen Oekraïne en Gazprom gevolgen gaat krijgen. Formeel levert Gazprom al geen gas meer aan Oekraïne, maar het land teert op de eigen gasvoorraden tot september of oktober. Gazprom voert nog wel door Oekraïne heen gas naar andere afzetgebieden. Mogelijk dat Oekraïne dan deze toevoer af zal sluiten om het Russische gasbedrijf te dwingen te schikken.

De stroomprijs reageert in het kielzog van de gasprijs. Ook de kolenprijs lijdt onder de sancties. Kolen en gas zijn de brandstoffen waar energiecentrales op draaien. De dagmarktprijzen van stroom zijn structureel laag en reageren niet. De langetermijnprijzen lopen daarentegen wel op. Contractprijs 2015 was donderdag €45 per MWh daluurtarief. Dat is €2 meer dan vorige week.

Voor het weekend daalde de olieprijs al met gemiddeld $2  naar een niveau van $105 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Deze week bleef de olieprijs schommelen rond dit prijsniveau. Dat is opmerkelijk laag gezien de spanning rondom Rusland. Dat de olieprijs niet reageert op deze politieke spanningen komt doordat het aanbod olie normaal is en de vraag beperkt. De olievoorraden in de Verenigde Staten zijn groot en de seizoensgerelateerde vraag naar olie is laag. Normaliter is de vraag naar olie in de zomerperiode vrij groot vanwege het vele vakantieverkeer dat onderweg is in Europa.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een prijs af van €1,0985 per liter bij een afname van 1.000 liter in de regio Noord.

Laatste reacties

  • info36

    Tijd voor veel biogas. Er is zeer veel grondstof.

  • koestal

    We lijden al door de angst om straks in de kou te zitten,toch is bijna iedereen op vakantie

Of registreer je om te kunnen reageren.