Home

Achtergrond 2 reacties

Euro keldert door handelsperikelen Rusland

De euro staat onder druk. Rusland heeft een boycot van Europese landbouwproducten ingesteld en dreigt terloops met een sluiting van een deel van haar luchtruim, dat met name vliegtuigmaatschappijen die vliegen op Azië miljarden zou kosten.

Rusland is niet één van de grootste afnemers van producten uit de EU of Nederland, maar toch gaat jaarlijks zo'n €1,5 miljard aan agrarische producten vanuit Nederland naar Rusland.

Het was enerzijds wel te verwachten dat de Russen vergelden voor sancties die de EU, de VS en een kleine groep andere landen eerder instelden om Rusland te straffen voor haar steun aan Oekraïense separatisten. Rabobank voorspelde zelfs correct dat de agrarische sector kwetsbaar is: Rusland kan Nederlandse bloemen, kaas en appels volgens de bank wel missen. Toch reageren markten vrij scherp. Beurzen daalden en olieprijzen liepen op.
De waarde van de euro is woensdag gedaald tot het laagste niveau sinds 13 september 2013: $1,3345. De waarde van de euro laat ten opzichte van het Britse pond al wat langer een dalende lijn zien. De lagere waarde van de euro kan exporteurs wellicht helpen product naar andere derde markten te brengen, al is het moeilijk te zien welke – terwijl deze potentiële afnemers gebruikmakend van de situatie geen hoofdprijs zullen betalen.
Veel product zal in de Eurozone blijven met grote prijsdruk tot gevolg. De waarde van de roebel is sinds enkele weken geleden een kleine 10 procent gedaald. De daling van de roebel staat goeddeels los van de sanctiecrisis en heeft vooral te maken met de dreiging van een Russische inval in Oekraïne. Volgens Rusland, dat het onderwerp in de VN-veiligheidsraad naar voren bracht, is sprake van een humanitaire crisis in het Oosten van Oekraïne.
De vergeldingsmaatregelen van Rusland kunnen de Europese Centrale Bank (ECB) ertoe nopen meer crisismaatregelen in te stellen. De ECB hanteert al een extreem lage rente bij leningen aan commerciële banken en stimuleert banken geld uit te lenen door rente te vragen wanneer ze dit bij de ECB stallen. De ECB komt nu onder toenemende druk ook obligaties van landen en eventueel banken die hoge marktrentes betalen op te kopen.
Italië bevind zich sinds kort weer in een recessie, in Portugal is de tweede grootste bank failliet gegaan terwijl de Russisch-Europese handelsoorlog nu ook Duitse groei tot nul kan reduceren, denken analisten van Deutsche Bank.

Laatste reacties

  • PdHM

    'Val' van de Euro is alleen maar positief voor agrarisch Nederland, de munt was/is 10 tot 20% overgewaardeerd.

  • farmerbn

    Als er 'keldert' staat ,hoeveel procent is dan de daling? 1, 5, 10 of 30%?

Of registreer je om te kunnen reageren.