Home

Achtergrond

Energieprijzen stabiliseren

Het was een rustige week op de energiemarkt. De prijzen van zowel olie, gas als stroom zijn redelijk stabiel, kleine veranderingen daargelaten.

De handel lijkt (voor het moment) gerustgesteld dat de vele conflicthaarden niet direct tot tekorten zullen leiden. Ruim aanbod en kabbelende vraag zorgen ervoor dat de prijzen op een laag niveau zitten en blijven.

Begin deze week publiceerde het Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) een rapport waaruit bleek dat de olievoorraad in de Verenigde Staten kleiner is dan werd aangenomen. Diezelfde dag volgde echter een inventarisatie vanuit Cushing, waar veel van de Amerikaanse olievoorraad is opgeslagen, waaruit bleek dat de voorraad groter is dan eerder gemeld. Al met al leidde dit ertoe dat er geen grote veranderingen in de olieprijs optraden, dat de eerder ingezette dalende trend afgevlakt is en de olieprijs voorlopig niet onder de $100 zakt. Woensdag bedroeg de prijs van een vat Noordzeeolie $102,88. Ook de dieselprijs blijft stabiel; deze steeg ten opzichte van vorige week met 1 cent naar €1,08 per liter bij inkoopcollectief Farmers4all bij een afname van 4.500 liter in de regio Noord.

ABN Amro voorspelt dat de olieprijzen de komende twee jaar verder zullen dalen, tenzij er door conflictsituaties aanbod wegvalt. De wereldwijde vraag naar olie stijgt niet mee met aanbod en de bank verwacht dat deze situatie zal aanhouden, vooral nu de olie-exporterende landen (Opec-landen) hun productie opvoeren.

De gasprijs verschilt ook nauwelijks met vorige week. De TTF-notering bedroeg donderdagochtend €0,237 per kuub op 2015 en lag daarmee 2 cent onder de prijs van vorige week donderdag. De stroomprijs is iets gestegen ten opzichte van een week geleden, maar over een significante stijging valt nog niet te spreken. Donderdagochtend bedroeg de contractprijs op januari 2015 €46,25 per MWh.

Daarmee lijken de energieprijzen voorlopig is een rustig vaarwater te komen. Escalatie van de strijd in Oekraïne, Libië of Irak kan hier echter vliegensvlug verandering in brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.