Home

Achtergrond

ECB spreekt zich uit voor lage waarde euro

De Europese Centrale Bank (ECB) komt onder steeds meer druk te staan. De inflatie in de Eurozone is gevaarlijk laag.

Wanneer rekening wordt gehouden met foutmarges die voor berekeningen gelden, kan het best zo zijn dat prijzen dalen. Dat betekent onder meer dat consumenten wel eens aankopen kunnen uitstellen, wat druk zet op afzetvolumes en opnieuw de prijzen.

De druk op de ECB hangt deels samen met de Russische boycot op een serie landbouwproducten. Volgens ING zijn in Nederland tot 10.000 banen in gevaar. Ook buiten de Russische boycot ziet de Eurozone er minder stevig uit. De grootste zorg gaat misschien uit naar Duitsland, waar de industrie in juni 3 procent minder orders ontving dan de maand ervoor,
De Duitse economie kromp het laatste kwartaal met 0,2 procent. De economie staat daarmee stil en dat is verrassend, want het eerste kwartaal was nog sprake van een groei van 0,8 procent. Frankrijk stelt eveneens teleur met een tweede kwartaal op rij stagnerende groei. In Italië is de economie officieel weer in een recessie. Sinds 2007 is de economie 9 procent gekrompen.
De Franse minister van financiën Michel Sapin zegt in dagblad Le Monde dat het tempo waarin landen proberen begrotingen op orde moeten brengen, moet worden aangepast aan de verslechterde economische omstandigheden. Frankrijk heeft als tweede grootste economie van de Eurozone veel invloed op het beleid van de ECB. Vrij vertaald wil Frankrijk het recht op een begrotingstekort dat groter is dan 3 procent van het bruto binnenlands product.
De vraag is hoe de ECB reageert. Recent koos de ECB ervoor de rente die het berekent aan commerciële banken niet verder te verlagen. Dit rentetarief staat met 0,15 procent al uitzonderlijk laag. De ECB toonde zich bij monde van voorzitter Mario Draghi wel bereid in elk geval te onderzoeken of het zinvol is voor de ECB om schuldpapier van landen of banken die in de problemen zijn op te kopen. Draghi toonde zich bovendien gelukkig met een gedaalde waarde van de euro.
De euro piekte in het voorjaar op een waarde van bijna $1,40 maar beweegt inmiddels vlakbij een koers van $1,33. Ook ten opzichte van het Britse pond levert de euro sterk in. Bank UBS noemt het 'verrassend' dat Draghi zich zo expliciet uitliet over de gedaalde koers, die mogelijk de export van producten uit de Eurozone bevordert.

Of registreer je om te kunnen reageren.