Home

Achtergrond

Draghi heeft geldpers als mogelijke optie tegen 'deflatiespook'

Afgelopen week was het vooral de week van ECB-president Mario Draghi.

Met zijn toespraak tijdens een bijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole werd volgens analisten de deur open gezet naar verdere versoepeling van het monetaire beleid. De ECB gaf een aantal maanden geleden al aan meer te willen doen aan de - in ECB-ogen - te lage inflatie. Sindsdien is de eurokoers is een dalende lijn gekomen, hetgeen Draghi in ieder geval goed uitkomt, want een goedkope Euro kan de economie een impuls geven.
In zijn toespraak gaf Draghi aan nog al bezorgd te zijn over de als maar afnemende inflatie in de Eurozone. Als onderbouwing kwam de ECB-voorman met de cijfers over de maand augustus, de inflatieverwachtingen komen naar het zich laat aanzien niet op de 0,3 procent uit. Deflatie komt wel erg dichtbij, zeker ook als wordt gekeken naar de dalende lijn van de afgelopen maanden. In juli kwam de inflatie uit op slecht 0,4 procent. Twee maand geleden verlaagde de ECB de inflatieverwachting voor 2014 al van 1 procent naar 0,7 procent. Voor volgend jaar zijn de cijfers ook al naar beneden bijgesteld van 1,3 procent naar 1,1 procent.

In de uitgesproken zorgen van Draghi zien deskundigen de voorbode van verdere monetaire stimulering. Draghi lijkt meer dan ooit bereid te zijn extra maatregelen te nemen om de economie te stimuleren. Misschien wel op een voor Europese begrippen onorthodoxe manier. Wat voor de Amerikaanse Fed, de Britse Bank of England en de Bank of Japan de normaalste zaak van de wereld is gaat nu waarschijnlijk ook op het Europese vaste land gebeuren. De geldpersen zouden weleens kunnen gaan draaien om daarmee de inflatie aan te wakkeren. Dat zou een historische en tot voor kort een voor bijna onmogelijk gehouden stap zijn.

De Amerikaanse evenknie van Draghi, Fed-topvrouw Janet Yellen, liet een totaal ander geluid horen. Met de economische groei in de VS gaat het zo goed dat Yellen steeds meer lijkt te overwegen de rente te verhogen om.

Of registreer je om te kunnen reageren.