Home

Achtergrond

Daling energieprijzen geremd door spanningen

Ondanks alle geopolitieke spanningen daalden de olieprijzen afgelopen weken flink. Woensdag bracht een vat Noordzeeolie $103,37 (€77,29) op, de laagste olieprijs van 2013 tot zover. Vorige week ging er ook al $2(€1,49) van de prijs af, toen kostte een vat Noordzeeolie nog $105 (€78,50).

Rapporten van het Amerikaanse Energy Information Administration en het International Energy Agency zorgden voor rust op de markt. Hieruit bleek dat de voorraden in de Verenigde Staten groter waren dan gedacht, en dat de groei van vraag dit jaar ook niet aan de verwachtingen zal voldoen. De vraagt naar olie neemt slechts in een gematigd tempo toe, en de productie in landen als Irak en Libië draait nog altijd op volle toeren ondanks de spanningen daar. Naar verwachting blijft het aanbod daardoor voorlopig voorlopen op de vraag, en is het vooral de nervositeit over de conflicten rondom Irak en Oekraïne die er voor zorgt dat de prijzen niet veel sneller dalen. De dieselprijs daalt mee met de olieprijs en bedroeg donderdag €1,07 per liter bij inkoopcollectief Farmers4all, bij een afname van 4.500 liter in de regio Noord.

De gasprijs is tot zover in augustus aardig stabiel gebleven. Afgelopen week noteerde TTF een contractprijs van €0,245 per kuub op 2015, een kleine daling ten opzichte van vorige week toen deze nog €0,247 bedroeg. Ook hier zijn het de huidige brandhaarden op de wereld die zorgen dat de prijs geen dalende lijn in zet. Dit ondanks het feit dat de voorraden groot zijn doordat afgelopen winter zo mild was, en de vraag naar gas in deze tijd van het jaar laag is omdat de temperaturen hoog liggen. Grootste angst is nog altijd dat Oekraïne de doorvoer van gas vanuit Rusland door het land stillegt, of dat Europa of Rusland zelf de kraan dichtdraait, waardoor het aanbod ineens flink kan slinken.  Dergelijke onrust zorgt voor meer beweging in de gasmarkt dan normaal voor deze tijd van het jaar, wat vooral terug te zien is in de dagmarkt.

Ook de stroomprijs liet een kleine daling zien ten opzichte van afgelopen week. De contractprijs op januari bedroeg donderdag €43,39, en daalde daarmee met zo'n €1,50  ten opzichte van de week ervoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.