Home

Achtergrond

Tyson Foods krabbelt op, Südzucker blijft jo-jo-en

Tyson Foods won vorige week de biedingswedloop om Hillshire Brands en zag zich "beloond" met een scherpe koersval. Sindsdien is het aandeel weer 7 procent in waarde gestegen.

Dat is deels te danken aan het management van Hillshire Brands. Deze trok haar controversiële overnamebod van meer dan $4 miljard (€2,9 miljard) op Pinnacle Foods definitief in. De directie, die de laatste jaren overnamepogingen afsloeg, heeft bovendien een formeel akkoord bereikt met het management van Tyson Foods.

Het lijkt dus te gaan gebeuren: één van de grootste producenten van bulkvlees krijgt een aantal sterke merken voor verwerkt vlees en dan vooral worstjes in handen. Het aandeel staat nog altijd meer dan 45 procent in de plus ten opzichte van een jaar geleden en het is de vraag of het hele verlies van vorige week goedgemaakt wordt. De prijs die Tyson Foods betaalt, $63 (€ 46) per aandeel, blijft hoog.
Het aandeel Südzucker blijft jojo-en. Werd vorige week een forse koersval goedgemaakt, deze week staat het aandeel weer bijna 6 procent in de min. In de laatste 52 weken raakte het aandeel een bodem aan van €13,86 en een top van €26,15. Op 10 juli presenteert het bedrijf haar cijfers voor het eerste kwartaal. De verwachting is dat door de aanhoudende druk op de suikerprijs de resultaten achterblijven.
De certificaten Fonterra zijn in waarde gezakt. De opbrengsten van zuivelproducten op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra, GlobalDairyTrade, zijn gisteren flink gedaald. De beursindex die de gemiddelde prijs van de producten aangeeft daalt met bijna 5 procent tot het laagste niveau in 17 maanden.
Het nieuws viel samen met een bericht van Rabobank, dat producenten waarschuwt dat een revival van prijzen kan uitblijven tot 2015. China kocht de eerste vijf maanden meer dan de bank had verwacht, maar waarschijnlijk veel teveel, oordelen de Rabo-analisten nu. Het aandeel kan wellicht wat terrein terugpakken nu de grootste zuivelaar van Groot-Brittannië, Dairy Crest Group, Fonterra heeft gecontracteerd om haar gedemineraliseerde wei, een product met hoge marge, te vermarkten.
Aandeelhouders zoeken nog steeds naar de richting waar Nutreco op gaat. De onderneming zag de verkoop van haar mengvoer- en vleesactiviteiten mislukken. Daardoor loopt de producent van premixen, speciaalvoer en visvoer geld voor investeringen in haar kernactiviteiten mis. Om aandeelhouders voor hun trouw te belonen, stelt het bedrijf echter een inkoopprogramma voor eigen aandelen in. Analisten van Rabobank menen het management van Nutreco prioriteit legt bij de problemen bij de vleesactiviteiten.
Mogelijk wordt de mengvoerdivisie toch binnen afzienbare termijn verkocht. In elk geval zijn beide activiteiten geen onderdeel van de nieuwe strategie.

Of registreer je om te kunnen reageren.