Home

Achtergrond 1 reactie

Prijsdaling A-brok zet nu in

De kostprijs ofwel vervangingswaarde van A-brok vertoont een dalende trend. Deze is vanaf april gaande, eerst onder invloed van de graanmarkten, maar nu ook onder invloed van de Amerikaanse sojamarkt. Er worden in de Verenigde Staten op basis van de huidige oogstcondities records voor de opbrengsten en oogsten verwacht.

De kritieke en beslissende fase voor de opbrengst van de gewassen ligt echter nog vóór ons, meldt Veevoederadviesbureau Stigevo uit Giessen. Dit is voor mais de maand juli en voor sojabonen de maand augustus. Binnen de EU zijn de oogstvooruitzichten eveneens veelbelovend. Een uitzondering hierop vormt Spanje, waar als gevolg van droogte belangrijk kleinere oogsten worden verwacht. De vooruitzichten voor de oliezadenoogsten in de EU zijn in lijn met die van granen. Met name een record raapzaadoogst is niet uitgesloten.

De daling van de grondstoffenprijzen wordt, wat de rundveevoeders betreft, afgeremd door krapte van de traditionele grondstoffen bietenpulp, citruspulp en raapschroot. De eerste twee grondstoffen worden 'vervangen' door mais, het laatste product vooral door zonnepitschroot. Bietenpulp en citruspulp blijven ook in het komende seizoen relatief krap beschikbaar, maar een product als raapschroot wordt ruim. De prijzen van raapschroot hebben dan ook een behoorlijk dalingspotentieel.

Prognose: prijs lager

Eén reactie

  • farmerbn

    Net als benzine zal de krachtvoeprijs niet zoveel zakken als de daling van de grondstoffen (voor dat krachtvoer).

Of registreer je om te kunnen reageren.