Home

Achtergrond

Portugese bank brengt Eurocrisis terug

We waren hem bijna vergeten, maar dankzij Banco Espírito Santo (BES) is de eurocrisis weer een beetje terug op het netvlies.

De Portugese bank is met een balanstotaal van €80 miljard naar Europese begrippen niet meer dan middelgroot, maar het is wel de tweede grootste bank van Portugal en bovendien een bank die zichzelf presenteerde als de enige overgebleven gezonde Iberische bank.

De Portugese Centrale Bank heeft de directie inmiddels bevolen op te stappen en eist een nieuwe directie die geen banden heeft met de belangrijkste aandeelhouder van BES, het familieconglomeraat Espírito Santo. Het nieuws over BES doet niet alleen ondernemers in Portugal pijn, het maakt weer duidelijk hoe kwetsbaar banken in Zuid-Europa mogelijk nog zijn. Het nieuws 'besmet' banken in Spanje en Italië.
De moeilijke positie van BES is niet het enige negatieve nieuws uit de Eurozone deze week. In Duitsland is de industriële productie voor de derde maand op rij gedaald. Het handelsoverschot van het eurogebied is weliswaar gestegen, steeds meer economen wijzen erop dat dit deels komt door een teruggevallen vraag. Consumenten in delen van de Eurozone kopen minder en dus wordt ook minder geïmporteerd.
In de VS staan dan weer alle seinen op groen. Per oktober houdt de Amerikaanse centrale bank op met het kopen van obligaties en naar verwachting zal vlak daarop de rente worden verhoogd. De Europese Centrale Bank (ECB) ligt in die zin nog mijlenver achter. Voorzitter Mario Draghi zegt nooit iets zonder achterliggende reden. Deze week verklaarde de Italiaan dat het opkopen van obligaties van overheden of bedrijven tot de gereedschapskist van de ECB behoort – een indirecte schoffering van de Duitse ideeën hierover.
Draghi zei bovendien dat de hoge waarde van de euro herstel in de Eurozone in de weg kan staan. Het zijn voorzichtige woorden maar het signaal is duidelijk: de euro moet omlaag. Deze week daalde de euro mede door de woorden van Draghi al tot $1,35, het laagste niveau sinds 16 juni. Analisten van ING verwachten een voorzichtige daling naar $1,28 in het vierde kwartaal en een niveau van $1,23 in 2015. Exporteurs op Groot-Brittannië kunnen dan weer een stabiele koers verwachten van £0,78.
De Euribor-rente met een looptijd van 3 maanden ligt net als volgende week op circa 0,202 procent, nog altijd fors lager dan de top van 0,338 procent die op 8 mei werd opgetekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.