Home

Achtergrond

Olieprijs duikelt omlaag

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is ten opzichte van vorige week bijna $5 gedaald tot een slotkoers van $105,95 op woensdag.

De dieselprijs ligt bij Farmers4All nog wel een fractie hoger dan een week geleden op €1,0925 per liter bij levering in de regio Noord. De markt wordt bijna permanent gedomineerd door onrust in het Midden-Oosten, maar handelaren schatten de risico's blijkbaar nu wat lager in – mede omdat de productiecapaciteit in Libië weer op peil lijkt te zijn.

In Irak is het geweld tussen de ISIS-beweging en de regering nog niet opgehouden, maar van een sterke opmars van de religieuze extremisten lijkt even geen sprake meer. De VS zijn vooralsnog niet negatief over gesprekken over nucleaire energie met Iran, een andere grote olie-exporteur. Tegelijk loopt het conflict tussen Israël en Hamas verder op en blijft de koers dus hoogst onzeker, schrijft energieleverancier Nuon.
De gasprijs en elektriciteitsprijs beweegt nauwelijks. Het is zomer en de consumptie ligt dus laag. Temperaturen zijn vrij normaal voor de tijd van het jaar waardoor de invloed van het weer op de prijzen van gas en elektriciteit is daarom beperkt. Omdat de winter gepaard ging met relatief zacht weer zijn gasvoorraden hoog. De gasprijs ligt bij levering op korte termijn tussen €15 en 16 per MWh op de dagmarkt.
Remco Wiegmink van NIFE Energieadvies voorziet pas een stevige wijziging als de zomer voorbij is en het weer meer bepalend wordt, of wanneer Oekraïne Russisch gas met bestemming EU gaat aftappen. Vooralsnog lijkt "Kiev" hiertoe niet bereid, al is er nog altijd geen akkoord met Rusland over de gasprijs. Oekraïne is echter voor steun tegen rebellen afhankelijk van de VS en EU en lijkt vooralsnog liever een gastekort te riskeren dan een slechte relatie met haar westerse steunpilaren.
Een wat lagere windenergieproductie wordt de komende dagen naar verwachting goedgemaakt voor meer productie van zonnepanelen. Duitsland lijkt voorlopig meer groene stroom te produceren dan het in eigen land kwijt kan en blijft dus naar Nederland exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.