Home

Achtergrond 1443 x bekeken

Lagere graanprijzen raken aandelen

De historisch lage rentes in de Eurozone en Verenigde Staten wakkeren de beleggingszin aan. Sparen heeft immers weinig zin. Aandelen in de agribusiness hebben vooralsnog te maken met lagere graanprijzen dan vorig jaar.

Met mogelijk een grote oogst van soja in de VS op komst staan alle seinen voor toeleveranciers van agrariërs even op rood. Boeren nemen meestal op basis van prijzen investeringsbeslissingen, dus de algemeen heersende gedachte dat prijzen voor agrarische grondstoffen de komende jaren stevig zullen zijn, haalt weinig uit.

Met matige trekkerverkopen op de belangrijke Europese markt nog in het achterhoofd, scoren trekkerbouwers deze week dan ook slecht op de beurs. Het aandeel van CNHI, eigenaar van Case-IH en New Holland, verloor in New York 6,2 procent in waarde. Concurrent Agco, bekend van Massey Ferguson, Fendt en Valtra, leverde bijna 3 procent in. Het aandeel John Deere kwam er met een kleiner verlies vanaf, maar staat inmiddels ook op de laagste koers sinds eind maart, toen veel beleggers "goedkoop" instapten.
JPMorgan Chase heeft inmiddels zijn koersdoel voor John Deere, wereldmarktleider, verlaagd van $88 naar $83. De Amerikaanse bank voorziet dus een potentiële koersval van zo'n 8 procent, overigens niet alleen vanwege de matige graanprijzen maar ook een terugval in de vraag naar bouwmachines. John Deere raakte in de afgelopen 52 weken een bodem aan van $80,50 en een top van $94,89.
JPMorgan Chase behoort wel tot de zwartkijkers. Global Hunter Securities (GHS) volgt het aandeel sinds kort en heeft vooralsnog een koersdoel neergezet van $90. Analisten van Zacks zijn net als GHS neutraal over het aandeel, wat betekent dat ze geen koop-, verkoop- of vasthouden-advies geven. Zacks werkt met een prijsdoel van $96. De laatste noemt John Deere vanwege zijn hoge schuldenlast kwetsbaar.
Monsanto zag zijn aandeel op de beurs onder druk van een gedaalde graanprijs eveneens terrein prijsgeven. De Amerikaanse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen zag het afgelopen kwartaal de winst met 6 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf redde zichzelf aanvankelijk door aan te kondigen dat het bedrijf voor boekjaar 2019 zijn winst ten minste wil verdubbelen.
Een lagere prijs voor graan en soja is vanzelfsprekend goed nieuws voor vleesconcerns, die voerkosten zien dalen. De Braziliaanse concurrenten JBS en Brasil Foods wonnen terrein. Investeerders zagen JBS-dochter Pilgrim's Pride bijna voor de hoofdprijs Hillshire Brands kopen. De grote vraag is nu of Pilgrim's Pride de pijlen richt op worstenmaker Oscar Mayer's, eigendom van Kraft Foods, of Hormel Foods. Laatstgenoemde zou de onderneming $13 miljard kunnen kosten, meldt analistenbureau Morningstar.

Of registreer je om te kunnen reageren.