Home

Achtergrond

Euro onder druk

De waarde van de euro staat enigszins onder druk. Tegenover de Amerikaanse dollar staat de munt op het laagste niveau sinds 15 november, al zijn de verschillen niet groot.

De waarde van de euro in ponden is gedaald tot het laagste niveau sinds augustus 2012; de roebel verliest langzaam waarde. Valuta-analisten van het Japanse financiële imperium Nomura verwachten dat de koers van de euro de komende paar maanden zal dalen van $1,34 nu naar een krappe $1,30.

Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt terwijl in Europa juist geld in het systeem gepompt wordt waardoor de waarde van de munt daalt. De Zuid-Europese landen sturen aan op een beleid met langdurig lage rente en een Europese Centrale Bank (ECB) die obligaties van overheden en bedrijven die in de problemen verkeren opkoopt.
Duitsland is achter de schermen al maanden een verklaard tegenstander van het steeds meer op economische groei en lage leenkosten gerichte beleid. De Duitsers willen een Eurozone die concurreert op allerlei elementen als kostprijs en innovatie maar niet op zaken als wisselkoers of de mate waarop de overheid belastinggeld naar bedrijven brengt.
De maat lijkt vol want deze week lekte een speech van Bundesbank-bestuurder Jens Weidmann uit. Hierin zegt Weidmann dat de rente die de ECB berekent aan commerciële banken niet te lang extreem laag gehouden moet worden. Volgens de Duitser leiden lage rentes mogelijk tot risicovol leengedrag van overheden en bedrijven en ontstaan zeepbellen in de economie. Als geld goedkoop is, althans voor een deel van de markt, worden meer risico's genomen.
In de VS wordt al langer gespeculeerd over het mogelijk ontstaan van zeepbellen. De Euribor-rente met een looptijd van 3 maanden beweegt alweer even rond 0,20 procent. De rente wordt vaak gebruikt als referentie bij leningen. Banken zetten procenten bovenop de rente voor risico-opslag. Weidmann wees er eerder op dat momenteel MKB-bedrijven minder profiteren van de lage rente dan grote bedrijven, omdat de kans op omvallen bij grote bedrijven kleiner wordt geacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.