Home

Achtergrond 836 x bekeken

Euro gaat terrein prijsgeven

Het kan bijna niet anders of de euro gaat de komende maanden terrein prijsgeven ten opzichte van de Amerikaanse dollar, de internationale handelsmunt.

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde vorige maand meer maatregelen aan dan verwacht om de economische groei aan te wakkeren en geld blijft in de Eurozone dus uitzonderlijk goedkoop – althans als je een bankvergunning hebt. De euro steeg desondanks deze week maar weer in waarde, tot bijna $1,37.

De euro reageerde wat minder dan verwacht en wel omdat de VS treuselt met het afbouwen van steunmaatregelen. De voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen houdt de koers van de Amerikaanse dollar vooralsnog in toom door te benadrukken dat de Amerikaanse economie er nog lang niet is. Ondertussen loopt de Amerikaanse inflatie echter op waardoor ingrijpen steeds noodzakelijker wordt.
De inflatie ligt in de VS nu boven 2 procent. Waar de Eurozone kampt met stagnerende tot dalende prijzen, wat kan leiden tot uitstel van aankopen door consumenten, maken economen zich zorgen over een te snel oplopende prijspeil in de VS. Vooralsnog wordt een hogere inflatie en betrekkelijk lage werkloosheid niet beantwoord door gelijk oplopende lonen. Lonen stijgen wel, maar minder dan verwacht.
Wanneer lonen wel reageren op de aantrekkende economie zal de inflatie toenemen en moet de "Fed" de rente verhogen om oververhitting van de economie te voorkomen. Een hogere rente maakt dat minder dollars op de markt komen en de waarde van de dollar stijgt ten opzichte van andere munten. Vooralsnog kan Yellen de waarde van de dollar laag houden door het hoge inflatiepeil goeddeels te wijten aan duurdere aardolie, op zichzelf inderdaad gevolg van een hopelijk tijdelijke crisis in Irak.
In de Eurozone blijft het economische plaatje niet heel rooskleurig. De Duitse ZEW-indicator meet het vertrouwen van beleggers en beleggingsanalisten. De indicator is voor de zesde maand op rij gedaald en het Internationaal Monetair Fonds(IMF) sprak maar weer eens zijn zorg uit over de lage inflatie en hoge werkloosheid in de Eurozone. Schreef het IMF in het verleden vooral recepten uit voor ontwikkelingslanden en opkomende economieën, nu geeft het ongevraagd de ECB advies: koop staatsobligaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.