Home

Achtergrond

Energieprijzen stabiliseren weer

De oliemarkt is na een eerdere prijsstijging vanwege de vliegramp in Oekraïne en de onrust in de Gazastrook gestabiliseerd naar het niveau van $107 per vat Noordzeeolie (159 liter).

De situatie in Irak blijft echter onstabiel en ook de onrust in Israël zorgt voor meer onzekerheid op de oliemarkt. Op dit moment zijn er meerdere conflicten in het Midden-Oosten gaande die de olieprijs beïnvloeden. Door de onzekerheid over deze situaties blijft het onduidelijk hoe de olieprijs zich verder zal ontwikkelen, meldt Nuon.

Omdat de olieprijs heel stabiel is, is de dieselprijs ook gelijk gebleven ten opzichte van vorige week. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week eenzelfde prijs af van €1,10 per liter bij een afname van 1.000 liter in de regio Noord.

De gasprijzen stegen sterk direct na vliegtuigramp in Oekraïne. De gasprijzen op de korte en lange termijn zijn tevens fors gestegen vanwege de toegenomen onzekerheid over de gaslevering na de ramp. Gashandelaren zijn zenuwachtig over het effect van de sancties die de EU en de VS hebben afgekondigd jegens Rusland, met als gevolg weer stijgende prijzen. Het zijn geen extreme bewegingen, hooguit een halve tot hele cent per kuub, maar de emotie in de handel geeft onzekerheid. AgroEnergy laat weten dat het lastig is om een voorspelling te geven. De markt is uitstekend bevoorraad: er zijn geen aanvoerzorgen voor de winter, behalve de elektriciteitsvoorziening in België. De vraag is dus in hoeverre sancties echt invloed gaan hebben. Donderdag noteerde handelsbeurs TTF een gasprijs van €23,50 per MWh voor 2015.

De onzekerheid over de gaslevering van Rusland naar Oekraïne en de ontwikkeling van de gasprijzen naar aanleiding van de vliegramp werkt ook door in de elektriciteitsprijzen. Een deel van de geproduceerde elektriciteit wordt namelijk door gascentrales opgewekt. De forse stijging van de elektriciteitsprijzen als gevolg van de vliegtuigramp eind vorige week lijkt niet door te zetten en is deels weer hersteld. Endex noteerde donderdag een piekprijs voor 2015 van €51,50 per Mwh en een daluurprijs van €43,35 per Mwh.

Of registreer je om te kunnen reageren.