Home

Achtergrond

Energieprijzen dalen opnieuw

In de afgelopen week zijn de elektriciteitsprijzen opnieuw verder gedaald. De daling van de elektriciteitsprijzen wordt voornamelijk veroorzaakt door de lage kolenprijzen.

Tevens zorgde de gekrompen industriële productie in Duitsland voor een verminderde vraag naar CO₂-rechten, waardoor de prijzen voor deze rechten zakte.

Op de korte termijn zijn de gasprijzen verder gedaald, waardoor ook de APX Day Ahead Spotprijzen (Peak) van €38,62 per MWh laag zijn. Het geplande onderhoud aan de elektriciteitsverbinding tussen Duitsland en Nederland is uitgesteld.

Nuon verwacht de komende week veel output van windmolens. In de afgelopen week waren de temperaturen gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Het weer is van beperkte invloed op de prijs, vanwege de verminderde gasvraag in de zomer. Zowel eind deze week als in de volgende week worden hogere temperaturen verwacht. Ook zijn de waterniveaus in de Alpen nog steeds hoog. Hierdoor is er in de komende week meer wind- en waterkrachtenergie beschikbaar. Men voorspelt voor de komende week minder zonuren, waardoor de output van zonnepanelen in Duitsland naar verwachting lager dan gemiddeld zal zijn.

De dag- en maandprijzen van gas daalden deze week door ruim aanbod en weinig vraag. De gasprijzen op de korte termijn bevinden zich met €15,65 per MWh op een laag niveau. De gemiddelde daggasprijs voor juli is tot op heden €16 per MWh. De lage gasprijzen worden onder meer veroorzaakt door de goed gevulde gasvoorraden in Europa en de verminderde vraag naar gas vanwege de zomer. De media-aandacht voor de onenigheid tussen Gazprom en Oekraïne is iets afgenomen. Voorlopig heeft Oekraïne nog voldoende gasreserves.

De oliemarkt lijkt redelijk tot rust te zijn gekomen en bevindt zich weer tussen de vertrouwde niveaus van $105 en $110. Woensdag noteerde Behr een olieprijs van ruim $108 per vat Noordzeeolie (159 liter). Saoedi-Arabië en Libië hebben de olieproductie wederom verhoogd. De situatie in Irak lijkt onzeker en dus ook de toekomstige olie-export vanuit Irak.
Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een prijs af van € 1,0925 per liter bij een afname van 1.000 liter in de regio Noord. Vorige week rekende zij nog een prijs van € 1,1035 per liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.