Home

Achtergrond

Energiemarkt in teken Oekraïne-crisis

De prijs van een vat Noordzeeolie (159 liter) is sinds eind vorige week opgelopen van $105 naar bijna $108.

De dieselprijs van inkoopcollectief Farmers4all is een cent opgelopen naar €1,10 bij een afname van 1.000 liter en levering in de regio Noord. De olieprijs wordt al weken "ondersteund" door conflicten in Syrië, Irak en de Gazastrook. Van deze landen is alleen Irak is een grote olieproducent maar er heerst altijd angst voor overslaand geweld.

Oliehandelaren hebben er sinds vorige week donderdag een nieuwe reden tot zorg: het conflict in Oekraïne. Vooralsnog leek dit de oliemarkt nauwelijks te raken. De VS en EU namen wel maatregelen tegen Rusland, maar die richtten zich op specifieke bedrijven en personen die de olie-industrie nauwelijks raakten. De grootste zorg was dat Russisch gas met bestemming-West-Europa in Oekraïne afgetapt zou worden nu de Russen van Oekraïne een hogere gasprijs eisen.
De crash van Malaysia Airlines vlucht 17 heeft echter de spotlights gezet op wat Westerse leiders zien als een vuile oorlog die Rusland voert om Oekraïne te destabiliseren of ten minste deels onder haar invloedsfeer te krijgen. Hoewel harde maatregelen vooralsnog uitblijven, wordt de energiesector nu wel door boycots aangepakt en doemt de vraag op of Rusland wraak zal nemen door de gaskraan dicht te draaien of olieleveringen te stoppen.
De Russische economie groeit inmiddels niet meer waardoor drastische maatregelen onwaarschijnlijk lijken. Rusland is echter de grootste olieproducerende natie ter wereld, nog voor Saoedi-Arabië, de VS en Iran, waardoor kleine ontregelingen van de energiehandel met Rusland al tot prijseffecten kunnen leiden. Op de gasmarkt steeg de prijs voor levering in 2015 in eerste instantie met €1 per MWh maar nu is de markt weer dichtbij €24 euro.
De prijs voor levering in augustus beweegt rond €16,50. Rusland kent de grootste bewezen voorraad aardgas wereldwijd. In het algemeen blijven prijzen voor gas en elektriciteit op betrekkelijk lage niveaus omdat het zomerweer de consumptie drukt en de productie van zonnestroom opvoert.

Of registreer je om te kunnen reageren.