Home

Achtergrond

Agco duidelijk in de min

Beurskoersen zijn ten opzichte van vorige week voor het grootste deel licht gedaald. Het sentiment van beleggers is aangetast door oplopende spanningen tussen Rusland en de EU en speculaties over het afbouwen van steunmaatregelen voor de Amerikaanse economie. Daarnaast is het cijferseizoen in volle gang, wat voor sommige bedrijven geen goed nieuws is.

Het aandeel Agco verloor dinsdag op de beurs in New York 4,7 procent. Het bedrijf achter de trekkermerken Fendt, Massey Ferguson en Valtra verlaagde die dag zijn winst- en omzetverwachting voor 2014. In het tweede kwartaal boekte Agco een winst van $1,77 per aandeel, tegen $2,15 per aandeel in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf gaat nu voor heel 2014 uit van een winst van $5 per aandeel, waar eerder werd uitgegaan van $6.

Het afgelopen kwartaal daalden verkopen 10 procent. In Noord-Amerika en Europa verzwakte de markt, terwijl in Zuid-Amerika sprake is van een ware instorting. Voor heel 2014 denkt Agco in Zuid-Amerika 20 procent minder machines te verkopen dan in 2013. Het nieuws stuurde ook de aandelen van John Deere en Case New Holland omlaag.
De kwartaalcijfers waren voor veel analisten aanleiding koersdoelen te verlagen. Het aandeel Agco vertegenwoordigt nu een waarde van ruim $49, het laagste niveau in een jaar tijd. De Australische bank Macquarie volgt landbouwgerelateerde aandelen scherp en verlaagde zijn koersdoel van $54 naar $50. Kopen, vasthouden of verkopen? Macquarie is neutraal.
Andere banken zien nog wel wat ruimte voor een stijging. Het Britse Barclays verlaagde het koersdoel van $62 naar $55, nog altijd ruim 10 procent bovenop de huidige koers. Credit Suisse verlaagde het koersdoel van $60 naar eveneens $55. Ook bij John Deere, dat net onder $90 noteert, wordt veelal uitgegaan van 10 procent ruimte naar boven, al was Deutsche Bank enkele geleden met een nieuw koersdoel van $110 dollar wel bijzonder 'bullish'.
Aandelen in Fonterra zijn ten opzichte van vorige week 4 procent gestegen. De onderneming verlaagde haar melkprijsverwachting, omdat wereldwijd veel zuivel wordt geproduceerd, in China voorraden zijn opgebouwd en opkomende markten wat minder kopen. Tegelijk werd de dividendverwachting verhoogd van 10 cent per aandeel naar 20 tot 25 cent. De uitgesproken vrees voor minder vraag naar zuivel leidde ook tot een koersdaling bij Danone.
De koers van Danone bewoog de laatste 52 weken tussen €48,35 en €60,45 en staat daar momenteel met €55 euro tussenin. Het aandeel kan omhoog schieten wanneer duidelijk wordt of en voor welke prijs Danone zijn divisie die medische voeding maakt kan verkopen. Hospira zou een bod van €5 miljard overwegen terwijl Danone eerder sprak met Nestlé.

Of registreer je om te kunnen reageren.