Home

Achtergrond 1224 x bekeken

Aandelenkoers van Nutreco omhoog na sterk halfjaar

Beleggers maken zich zorgen over de nasleep van de vliegramp in Oekraïne. Rusland steunt de separatisten in Oekraïne die beschuldigd worden van het neerschieten van Malaysia Airlines MH17 en de EU en VS bereiden strengere sancties voor die kunnen leiden tot economische wraakmaatregelen van Russische zijde. De grondoorlog in de Gazastrook helpt het sentiment niet.

Toch bleven verliezen op de beurs vooralsnog beperkt. Op de Boerderij-Index staan 12 van de 25 bedrijven nog op winst ten opzichte van een week geleden. Wellicht is de schade beperkt omdat deze week het kwartaal- en halfjaarcijfers regent. Nutreco viel niet tegen: zelfs de Iberische mengvoer- en vleesactiviteiten die het probeerde te verkopen scoren goed.

De winst en omzet steeg licht. Analisten van Rabobank en ING zijn echter blij verrast dat Nutreco aankondigde om de winst per aandeel te stimuleren door de aankoop van €100 miljoen aan eigen aandelen. Het vooruitzicht op gelijke resultaten over heel 2014, wat een daling van het resultaat in het tweede halfjaar impliceert, wordt minder ontvangen.
Marco Gulpers van ING vindt deze voorspelling 'conservatief'. Beide banken handhaafden hun koopadvies. Enkele uren na de presentatie van halfjaarcijfers stond het aandeel 1,75 procent in de plus. Het aandeel noteert nu vlakbij een waarde van €33. In de laatste 52 weken werd een top van €39,56 opgetekend en een bodem van €30,11.
PepsiCo lijkt eveneens in de lift te zitten. Het aandeel van de Amerikaanse producent van frisdranken en snacks steeg woensdag na de presentatie van hoopgevende kwartaalcijfers 1,85 procent. Het bedrijf had lange tijd last van zwakte op de Amerikaanse markt voor met name cola, maar zag de markt nu opkrabbelen. Een gezonde winst versterkt de positie van topvrouw Indra Nooyi in haar strijd tegen de activistische aandeelhouder Nelson Peltz, die het bedrijf opgesplitst wil zien.
Aandelen van toeleveranciers van boeren leverden in. Case New Holland verloor meer dan 4,5 procent ten opzichte van vorige week maar ook Agco, John Deere, Monsanto, Syngenta en kunstmestconcerns K+S en Yara verloren terrein. Het lijkt erop dat lage prijzen voor graan en oliezaden uiteindelijk toch een weerslag hebben op de aandelen van deze bedrijven, die eerder positief bleven.
Syngenta hield deze week bij de presentatie van matige halfjaarcijfers vast aan haar winstverwachting voor heel 2014. De Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen heeft haar hoop gevestigd op veel verkopen in Latijns-Amerika in de komende maanden. Eerder dit jaar was een late start van het seizoen in Noord-Amerika juist reden voor minder verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.