Home

Achtergrond

Tyson Foods wint overnamestrijd Hillshire Brands

Het Amerikaanse concern Tyson Foods heeft de overnamestrijd om Hillshire Brands gewonnen.

Het werd daarvoor door beleggers 'beloond' met een forse koersval van bijna 13 procent. De combinatie van Hillshire en Tyson levert een voedingsgigant op met een omzet van bijna 40 miljard dollar en een nettowinst van 1,2 miljard dollar. Beleggers vrezen de financiële gevolgen van de overname. In de eerste plaats door de mogelijk uitgifte van extra aandelen om het aankoopbedrag van 63 dollar per aandeel te financieren. Hillshire is een vooral Amerikaanse producent van worstjes en bakkerijproducten en komt voort uit de opsplitsing van het Sara Lee Concern. De overnamesom komt volgens zakensite Bloomberg uit op ruim 7,7 miljard dollar. Over de hoogte van de overnamesom stellen meerdere analisten dat die mogelijk te hoog is geweest. Dat maakt de deuk in het vertrouwen van beleggers nog groter. Behalve de verwatering van aandelen dreigt ook een afwaardering door kredietwaarderingsbureau Standard & Poors. Dat kan lenen voor Tyson fors duurder maken en dat heeft een drukkend effect op de winst.
Het Braziliaanse vleesconcern JBS zag als gevolg van de deal zijn koers juist stijgen met 3,6 procent na een eerdere daling van ongeveer gelijke omvang. In het biedingengevecht om Hillshire won Tyson van Pilgrim's Pride, de kippenvleesproducent die voor 75 procent in eigendom is van JBS. Pilgrims startte de strijd eind mei met een ongevraagd bod van 45 dollar, vervolgens bood Tyson 50 dollar, Pilgrim's 55. Einduitslag werd uiteindelijk het bod van Tyson op 63 dollar.
Minder spectaculair zijn de koersbewegingen van Nutreco. Deze week werd wel duidelijk dat de geplande verkoop van de veevoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal niet meer in de etalage staan. Dat leverde het dier- en visvoerconcern in eerste instantie een koersdaling op van 2,43 procent naar €31,30 na de bekendmaking. De beurskoers herstelde zich echter nadat het bedrijf op donderdag bekend maakte een nieuwe aandelen inkoopprogramma te starten. Nutreco wil 1,4 miljoen aandelen inkopen tegen een koers van 110 procent van de gemiddelde beurskoers van 5 tot en met 11 juni. Het inkoopprogramma eindigt uiterlijk 31 december 2014.
Unilever kwam op 12 juni op een andere manier in het nieuws. Britse media suggereren dat investeerders overwegen het Brits- Nederlandse voedingsconcern van de beurs te halen en vervolgens in delen willen verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.