Home

Achtergrond

Südzucker blijft slecht scoren op beurs

Het Duitse suikerconcern Südzucker blijft het slecht doen op de beurs. Afgelopen week was de grootste suikerproducent in Europa opnieuw de hekkensluiter in de Boerderij-index.

De koers daalde met 2,9 procent naar €13,93 afgelopen woensdag. Ten opzichte van eind 2013 is de koers inmiddels 29 procent gedaald. De grootste klap kreeg het concern te verwerken na een forse winstdaling over 2013 en een winstwaarschuwing voor 2014. Over deze laatste aankondiging loopt nog een onderzoek. Deze week bevestigde de Europese Commissie de slechte situatie op de Europese suikermarkten. De verkoopprijzen die suikerfabrieken binnen de EU realiseerden zijn binnen een jaar met ruim 20 procent gedaald. Een belangrijke oorzaak daarvoor is de wereldwijde prijsdaling door toename van de suikerproductie. Overigens daalde de prijs van suiker voor industriële verwerking, zoals ethanolproductie minder hard, met 8 procent in dezelfde periode.
Voor Südzucker blijft voorlopig negatief nieuws nog overheersen. Deze week was dat de afwaardering door kredietbeoordelaar Moody's. De kredietwaardigheid ging een stapje omlaag, maar de vooruitzichten blijven wel stabiel. Hoofdreden voor de afwaardering zijn de magere jaren die worden voorzien voor de suikerindustrie.
Van de malaise van Südzucker blijft het Britse concern Associated British Foods (ABF) gevrijwaard. Dat is niet zozeer een verdienste van de suikertak (British Sugar) van dit bedrijf, maar veelmeer van de goede prestaties van de kledingtak onder de naam Primark. De winkelketen is ook in Nederland aan een opmars bezig, onder meer in enkele grote steden waar de Bijenkorf haar warenhuizen heeft gesloten zoals in Arnhem en Enschede. De koers van ABF schommelde wel afgelopen week, maar sloot uiteindelijk met een kleine plus van 0,2 procent ten opzichte van vorige week. Ten opzichte van eind 2013 is de koers van ABF de grootste stijger met een plus van 25 procent.
Kunstmestfabrikant Yara International is na ABF de nummer twee, de koers steeg dit jaar met 18 procent ten opzichte van eind 2013. In de afgelopen week steeg de koers van het Nooorse concern al met enkele procenten. De koers steeg afgelopen woensdag met 4,4 procent, ten opzichte van de vorige week komt de stijging per saldo uit op 2,5 procent. Dat volgde op het nieuws dat Yara volledig eigenaar wordt van een ureumfabriek en ammoniaopslag in het Franse Le Havre door overname van het belang van kunstmestconcern Borealis. De fabriek heeft een productiecapaciteit van 320.000 ton ureum.
De koers van Nutreco steeg met 2,8 procent ten opzichte van vorige week. Oorzaak is de bij beleggers goed ontvangen aankondiging van een aandeleninkoopprogramma vorige week.

Of registreer je om te kunnen reageren.