Home

Achtergrond

Olieprijs bereikt recordhoogte door crisis in Irak

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €1,1220 per liter bij een afname van 1.000 liter in de regio Noord. Een stijging ten opzichte van vorige week. Toen kostte een liter diesel bij een zelfde afname €1,0985.

De stijging van de diesel wordt veroorzaakt door de oplopende olieprijs. Woensdag bereikte de dieselprijs een recordprijs van $113,63 per vat Noordzeeolie (159 liter). Dit is de hoogste olieprijs sinds september 2013. De crisis in Irak drijft de olieprijs verder op. Soennitische extremisten van Isis kregen woensdag grote delen van de grootste raffinaderij in Irak in handen.

Het aanbod van olie op de markt is echter ongewijzigd. De onrust bij handelaren is groot, omdat het niet waarschijnlijk is dat de Verenigde Staten (VS) zich zullen bemoeien met het conflict in Irak. De VS produceert zelf veel gas en olie door toepassing van schalietechnieken.

De Amerikaanse olieprijs sloot woensdag daarentegen iets lager af op $105,97. Dit komt omdat handelaren de crisis in de Irak afzette tegen de tegenvallende cijfers over de Amerikaanse olievoorraden en het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (FED). De olievoorraden zijn minder hard gedaald dan gedacht, waardoor de vraag naar olie de komende tijd tegen zal vallen.

De Organisatie voor olie-exporterende landen (Opec) meldde medio deze week een eventuele afname van de olieproductie in Irak zal worden opgevangen door de andere Opec-landen door het productieplafond te verhogen. Vorige week sprak de organisatie nog af om in de tweede helft van dit jaar niet meer dan de huidige dertig miljoen vaten olie per dag te willen produceren.

Ook de gasprijs loopt sinds maandagochtend op, nadat bekend werd dat Rusland en Oekraïne geen oplossing kunnen vinden voor het conflict over de gasprijs waarop het Russische gasbedrijf Gazprom de gastoevoer aan Oekraïne heeft beperkt. De gasvoorraden van Oekraïne zijn tot september goed gevuld, waardoor het onwaarschijnlijk is dat het conflict op korte termijn zal zijn opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.