Home

Achtergrond 1 reactie

Geld blijft nog wel een tijdje goedkoop

Goedkoop geld en lage inflatie bepalen het beeld op de financiële markten.

Het IMF heeft zijn groeiverwachting voor de Amerikaanse economie naar beneden bijgesteld naar 2 procent. In april ging het nog uit van 2,8 procent. Doordat het economisch herstel iets langzamer gaat dan verwacht en omdat de werkloosheid in de VS nog jarenlang relatief hoog zal blijven, heeft de Federal Reserve volgens het IMF nog wel even tijd om de rente laag te houden. Het rentetarief ligt al enige tijd op 0 tot 0,25 procent.

De Fed maakte woensdag bekend dat de steun voor de Amerikaanse economie verder wordt afgebouwd. Het bedrag waarvoor de Fed maandelijks obligaties opkoopt, wordt  met $10 miljard  verlaagd tot $35 miljard  (€25,7 miljard). Economen verwachten dat de Fed dit steunprogramma nog dit jaar geheel wil afbouwen. De Fed herhaalde dat de rente waarschijnlijk nog geruime tijd na de afbouw van het steunbeleid laag zal blijven.

Bijgevolg is en blijft geld goedkoop. De Nederlandse overheid krijgt 0,005 procent toe bij een lening van 3 maanden ter waarde van €1,1 miljard. Een negatieve rente kwam tijdens de Europese schuldencrisis vaker voor maar de afgelopen maanden betaalde Nederland een minieme rente over korte leningen. De overheid leende deze week ook €1,2 miljard voor 8 maanden, tegen een rente van exact 0 procent.

Als ergens de rente gaat stijgen, dan het eerst in Groot-Brittannië. Partijen op de financiële markten denken dat de rente in het Verenigd Koninkrijk mogelijk al in oktober verhoogd wordt. Dat schreef de krant The Sunday Times. In Amerika wordt pas volgend jaar een eerste renteverhoging verwacht.

De inflatie in de eurozone is in mei uitgekomen op 0,5 procent op jaarbasis, meldt Eurostat. De verschillen tussen de afzonderlijke eurolanden zijn nog altijd groot. In Griekenland zakte het prijspeil vorige maand met ruim 2 procent, terwijl ook in Portugal (min 0,3 procent) sprake was van deflatie. De inflatie is het hoogst in Oostenrijk (1,5 procent). In Nederland is de geldontwaarding 0,1 procent.

Eén reactie

  • BoB de Bakker

    Nou, dat is dan een grote meevaller!

Of registreer je om te kunnen reageren.