Home

Achtergrond

Fors herstel koers Südzucker

De koers van het Duitse suikerconcern Südzucker verraste deze week voor de verandering met een forse koerswinst. Woensdag eindigde de koers op €15,27, een plus van 9,6 procent ten opzichte van vorige week.

Een eenduidige oorzaak is er niet, het is meer een combinatie van factoren. Na ruim een jaar van een gestaag dalende koersen zien beleggers wellicht kansen op koersherstel. Ook maakte bio-ethanoldochter Cropscience kwartaalresultaten bekend. Ondanks een lagere winst in het eerste kwartaal van 2014 beloonden beleggers de cijfers met een koerswinst van 5 procent. De cijfers waren wel een duidelijke vooruitgang ten opzichte van het laatste kwartaal in 2013.

De koers van de Amerikaanse zaden en gewasbeschermingsgigant Monsanto eindigde deze week met een dikke plus van 4,4 procent op $126,73. Het concern kondigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers een inkoopprogramma aan voor eigen aandelen ter grootte van $10 miljard. Monsanto noteerde een plus in de brutowinst van zaden en licenties van 2,2 procent naar $1,86 miljard. Vooral de divisie sojabonen draait goed met een plus in de brutowinst van 25 procent, dat maat de lagere winst op maiszaden (min 13 procent) meer dan goed. De nieuwe transgene soja Intacta, ontwikkeld voor de Zuid-Amerikaanse markt doet het bijzonder goed. Voor volgend jaar verwacht Monsanto een verviervoudiging van het areaal naar 4,9 miljoen hectare.
De mededeling over de aandeleninkoop maakte 's werelds grootste zaadproducent bekend kort nadat onder andere persbureau Bloomberg melde dat overnamegesprekken met concurrent Syngenta gestopt zijn. Volgens Bloomberg zou de voorgenomen overname van Syngenta door Monsanto de Zwitserse zaadfirma en producent van gewasbeschermingsmiddelen gewaardeerd hebben op meer dan $40 miljard. Fiscale redenen zouden een belangrijke reden zijn voor de voorgenomen overname voor Monsanto inclusief een verplaatsing van de fiscale zetel naar Zwitserland. Op die manier kunnen Amerikaanse bedrijven voorkomen dat ze belasting moeten betalen over buitenlandse winsten. Er waren echter twijfels over de haalbaarheid. Niet alleen of de Amerikaanse overheid het toe zou staan, maar ook over mededingingsaspecten en strategische voordelen aldus Bloomberg.
Samenvoegen van beide agrarische giganten zou een concern opleveren dat wereldwijd de grootste speler is in zowel zaaizaden als in gewasbeschermingsmiddelen. Monsanto gaf aan niet in gesprek te zijn over dit onderwerp en Syngenta gaf geen commentaar volgens Bloomberg. Bronnen sluiten echter niet uit dat de gesprekken toch weer worden hervat.
De geruchten over een overname gaven de koers van Syngenta een flinke boost op dinsdag, de eindkoers steeg die dag met bijna 6 procent naar 345,80 Zwitserse frank, over de hele week resteerde een kleine plus van 1,3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.