Home

Achtergrond

Energieprijzen zetten daling weer in

Voor het weekend piekte de olieprijs op bijna $115 dollar per vat (159 liter). Het is de hoogste prijs sinds september 2013. De reden voor de prijsstijging is de onzekerheid over de situatie in Irak.

Soennitische extremisten van Isis hebben tot nu toe geen grip kunnen krijgen op de belangrijkste olievelden in Irak. Vorige week was er sprake van dat ze delen van de grootste raffinaderij in handen hadden. Die raffinaderij bevindt zich dichtbij een van de grootste olievelden in het land.

Toch hield de hoge olieprijs deze week geen stand. Vanaf maandag zakte de olieprijs naar $ 113,36 per vat medio deze week. Dit komt doordat de oliewereldmarkt niet fysiek geraakt wordt door de schermutselingen. De producten die gemaakt worden in de regio waar de gevechten plaats vinden, zijn voor namelijk bestemd voor de binnenlandse markt. De handel reageerde vanuit sentiment waarop zij een risicopremie inprijsden. Zolang het conflict aanhoudt, blijft het onduidelijk hoe de olieprijs zich verder zal ontwikkelen. De onzekerheid over de situatie zal ervoor zorgen er risicopremies worden ingeprijsd.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af €1,111 per liter bij een afname van 1.000 liter in de regio Noord. Dat is een lichte daling ten opzichte van vorige week. Toen kostte een liter diesel €1,122.

De gasprijzen voor de kalenderjaren 2015, 2016 en 2017 zijn in de afgelopen dagen licht gedaald na de prijsstijging van vorige week, meldt Nuon. De gasprijzen voor de maand juli blijven wederom op een laag niveau.  De dagprijzen in juni zijn €17,35. Doordat de gasvoorraden in Europa voldoende zijn aangevuld, is de vraag naar gas naar verwachting minder. Dit houdt de prijs laag. De onenigheid tussen Gazprom en Oekraïne blijft aanhouden, maar leidt vooralsnog niet tot leveringsproblemen van gas voor Europa.

De elektriciteitsmarkt lijkt deze week weer van de onrust van vorige week te zijn hersteld. De lage elektriciteitsprijzen worden veroorzaakt door de dalende kolenprijzen, die binnen een maand met 5 procent zijn gedaald. Ook zijn de CO₂-rechten relatief laag in prijs gebleven. Op de korte termijn blijven de gasprijzen laag, waardoor ook de APX Day Ahead Spotprijzen met €39,50 op een laag niveau blijven, voorspelt Nuon.

Of registreer je om te kunnen reageren.