Home

Achtergrond 3 reacties

ECB verlaagt rentes

Laag, lager, laagst lijkt het devies van de Europese Centrale Bank (ECB). Donderdag verlaagde de ECB de rente die het berekent aan commerciële banken van 0,25 naar 0,15 procent.

Dat is iets minder dan de 0,10 procent die sommige economen verwachtten, maar toch een absoluut record voor de Eurozone. Alleen in Japan ligt de rente met 0,10 procent nog lager.

Doel van de renteverlagingen is banken ertoe te bewegen meer geld uit te lenen. Wanneer meer geld op de markt komt, neemt bovendien de inflatie toe. Momenteel ligt de inflatie historisch extreem laag waardoor het risico bestaat dat consumenten uitgaven uitstellen. Een lage ECB-rente vertaalt zich normaliter in een lagere Euribor-rente. Deze rente wordt vaak bij bedrijfsleningen als referentie gebruikt.
In Japan werd de herfinancieringsrente al in 1995 onder 1 procent gebracht en sinds 1999 geldt een rente van bijna 0 procent. In Japan kon het inzetten van wat wel een "monetaire bazooka" wordt genoemd niet voorkomen dat prijzen lang gelijk bleven of daalden. Hierdoor stelden consumenten onder meer aankopen uit. In Japan leidde het rentebeleid nauwelijks tot verlening van meer krediet.
Of het verlagen van de herfinancieringsrente alleen zoden aan de dijk zet, is twijfelachtig. Gaan banken die eerder voor 0,25 procent konden lenen substantieel meer opvragen bij een rente van 0,15 procent? De ECB grijpt daarom naar een tweede instrument: de depositorente die banken betalen als ze geld parkeren bij de ECB wordt verlaagd van nul naar 0,10 procent negatief.
Banken moeten betalen als ze geld niet aan het werk zetten. Het betreft bijna een unicum, want alleen Zweden en Denemarken gingen de Eurozone de afgelopen jaren voor. In Denemarken werd voor een negatieve rente gekozen om te voorkomen dat de Deense kroon zo sterk zou worden dat het de export schaadt. In de Scandinavische landen leidde de rentestap niet tot goedkopere leningen voor bedrijven.
Positief voor het sentiment zijn de rentestappen in elk geval. De beurzen in de Eurozone veerden op, de Euribor beweegt weer naar 0,30 procent en de waarde van de euro daalt. Eind vorige week was de euro nog 1,385 Amerikaanse dollar waard, donderdag werd een waarde van 1,35 dollar genoteerd. Voor de exportgerichte agribusiness is een wat "zachtere" euro meer dan welkom. Een koers van 1,20 dollar wordt al langere tijd door analisten verwacht, maar steeds wordt de prognose uitgesteld.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als je weet dat de rente nog verder daalt dan wordt je niet vlug. Weet je dat morgen of volgende week de rente stijgt dan komt iedereen wel in actie. Immers straks is de rente omhoog en moet er meer betaalt worden. Ik zie dus meer positieve reacties in de markt van wisselende rente % dan van rente % die steeds maar dalen.

 • alco1

  @farmerbn. Het grote gevaar schuilt in het feit dat sparen geen enkele zin meer heeft en dat is toch nodig voor de bank om te kunnen uitlenen.

 • Jan Cees Bron

  Farmer, daar zit zeker wat in. Het blijft lastig voor de ECB. In het 'Japanse' scenario blijft de rente heel erg lang laag en dat lijkt voor bedrijven goed. Maar tegelijk is de lage rente een symptoom van een ongezonde economie en dat weten banken ook. Ik betwijfel of ze door een stap als deze toch veel meer gaan uitlenen.
  Alco, spaarders worden inderdaad benadeeld - dat heeft Draghi ook toegegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.