Home

Achtergrond 1 reactie

Brussel versoepelt regels voor steun aan boeren

Brussel - De Europese Commissie heeft de regels voor staatssteun aan de landbouw versoepeld. De nieuwe regels maken het mogelijk dat lidstaten vaker zonder tussenkomst van de Europese Commissie steun kunnen geven aan hun eigen boeren. De regels worden met ingang van 1 juli van kracht.

Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos zegt dat de verbeteringen er voor zorgen dat boeren sneller kunnen profiteren van de toegezegde steun.

De regeling zegt onder andere dat lidstaten steun kunnen geven bij investeringen die zijn gericht op verduurzaming van de landbouw, verbetering van het dierenwelzijn, verbetering van milieu, besparing van water en energie, structuurverbetering, energievoorziening en herstel bij natuurrampen. De steun kan niet worden gegeven voor investeringen waartoe boeren al verplicht zijn op basis van Europese regelgeving.

Verder biedt de regeling mogelijkheden voor steun bij investeringen in de vermarkting of verwerking van landbouwproducten, de verplaatsing van bedrijven, steun voor jonge boeren (maximaal €70.000) en de ontwikkeling van kleine bedrijven (maximaal €15.000), steun bij het opzetten van producentengroepen en -organisaties (maximaal €500.000), deelname aan kwaliteitsprogramma's (maximaal €3.000 per jaar voor een periode van vijf jaar), steun voor promotie van producten, steun bij de preventie, beheersing en bestrijding van dierziekten en plantenziektes; steun bij de destructie van vee; en steun voor de betaling van verzekeringspremies tegen ziekten en plagen, weersinvloeden, wildschade en natuurrampen (maximaal 65 procent van de totale verzekeringspremie).

Eén reactie

  • koestal

    Als dit maar geen valse concurrentie wordt tussen de lidstaten ,want dan zijn we weer terug bij af !

Of registreer je om te kunnen reageren.