Home

Achtergrond

Biedingsstrijd raakt JBS op beurs

JBS-dochter Pilgrim's Pride en Tyson Foods leveren slag om Hillshire Brands, het restant van Sara Lee.

Pilgrim's Pride begon met een ongevraagd bod van 45 dollar per aandeel door Pilgrim's Pride. Daarmee kwam het bod neer op een premie van 22 procent ten opzichte van de slotkoers de week ervoor. Het bod werd onverwacht werd beantwoord door Tyson Foods met een tegenbod van 50 dollar per aandeel.

Pilgrim's Pride ontworstelde zich de laatste jaren aan een faillissement maar heeft blijkbaar voldoende middelen terug te slaan met een bod van 55 dollar. Morningstar-analist Liang Feng denkt dat een nieuw bod van Tyson Foods zou betekenen dat het bedrijf te veel betaalt. Tegelijk denken analisten van Bernstein Research dat een 60-dollar-bod haalbaar is gezien de financiële kracht van de kippenslachter uit Arkansas.
Het nieuwe bod van Pilgrim's Pride waardeert Hillshire Brands, producent van worstjes en bakkerijproducten, op 7,7 miljard dollar. Daar zit 500 miljoen dollar schuld bij, en komt neer op 14,5 keer de winst voor rente, belastingen, afwaarderingen en afschrijvingen. Moederbedrijf JBS zegt dat de overname – te betalen in contanten - niet op haar wat penibele schuldpositie zal drukken, maar beleggers zijn bezorgd.  Het aandeel van de Braziliaanse vleesproducent verloor ten opzichte van vorige week 3.4 procent. Tyson Foods wil haar huidige kredietwaardering verdedigen omdat ze door een hoge kredietwaardigheid lage rentes op schuld kan betalen.
Daarom overweegt het bedrijf de overname te financieren door de uitgifte van nieuwe aandelen. Daarmee kan de waarde van Tyson-aandelen dus verwateren. Tegelijk krijgt Tyson door de koop van Hillshire Brands merken in handen en dus meer macht bij de retail. Nu realiseert Tyson Foods nog meer dan 90 procent van haar omzet met "grondstofvlees". Aandelen Hillshire Brands staan nu dichtbij 60 dollar.
In de voedingssector zijn overnames en fusies schering en inslag en vermoedelijk blijft dat nog even zo. De rente staat laag en anders dan overheden zitten veel met name Amerikaanse bedrijven op grote vermogens. Dier- en visvoerconcern Nutreco kan hiervan profiteren. Het bedrijf heeft de veevoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal in de etalage staan. De eigenaar van onder meer Trouw Nutrition kan volgens Rabobank voor de vleesbedrijven circa 260 miljoen euro ontvangen.
De kans dat de vleesactiviteiten nog dit jaar worden verkocht, wordt door Rabo-analisten op 60 procent geschat. De bank zette het bedrijf vanwege de vooruitzichten op verkoop en sterke verkopen op haar 'conviction list' van meest aantrekkelijke bedrijven om in te beleggen. Rabobank merkt op dat de diervoedertak profiteert van het afschaffen van het melkquotum, wat leidt tot een uitbreiding van de rundveestapel. Rabo verhoogt het koersdoel van Nutreco met €0,50 naar €37,50. De bank laat het advies voor het diervoederbedrijf op 'kopen'.

Of registreer je om te kunnen reageren.