Home

Achtergrond

Amerikaanse dollar minder populair door actie Fed

De mededeling van de Federal Reserve (Fed) afgelopen week dat de geldkraan nog een beetje verder wordt dichtgedraaid blijkt de Amerikaanse dollar onder druk te hebben gezet.

De Fed besloot het opkoopprogramma van obligaties met $10 miljard dollar (€7,4 miljard) terug te brengen naar $35 miljard. De Fed is al enkele maanden bezig met het afbouwen van zijn steunprogramma, omdat de aantrekkende economie van de Verenigde Staten minder steun nodig heeft.

Deze week blijkt dat beleggers de besluitvorming van de Fed van vorige week met de begeleidende verklaring en de vraag-en-antwoordsessie zien als een bevestiging dat de beleidsrentes voorlopig niet omhoog gaan. Kortom, de opstelling van de Fed werd als gematigd ervaren. Dit had meteen gevolgen voor de Amerikaanse dollar. De valuta's van opkomende landen en landen waar de rente hoger is, doen het sindsdien beter dan de dollar. Het meest opmerkelijk is volgens deskundigen van ABN Aamro echter de marktvisie ten aanzien van de inflatie in de VS. Tot die conclusie komen ze omdat de  verwachtingen over een periode van vijf jaar sinds begin vorige week zijn gestegen. Dit komt vooral door de recent hoger dan verwachte inflatiecijfers in de VS en de gestegen olieprijzen. Dit drukt de reële rendementen en daarmee ook de dollar.
Overigens is het relatief rustig op de valutamarkten. Een uitzondering daarop vormt Scandinavië. Sinds de Noorse centrale bank eind vorige week de rente ongewijzigd liet, maar tegelijkertijd wel aangaf dat bij een verdere verzwakking van de economie de rente mogelijk wordt verlaagd, ontstond onrust op de financiële markten. Dit bericht kwam namelijk als een complete verrassing. Gevolg was dat de Noorse kroon zwaar onder druk kwam te staan. Die onrust sloeg over naar de Zweedse markt, waar ondanks meevallende binnenlandse macrocijfers, toch ook de Zweedse kroon door de ontwikkelingen in Noorwegen onder verhoogde druk kwam te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.