Home

Achtergrond

Voorkeursstemmen van groot belang

Morgen zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Landbouwkandidaten van met name CDA en VVD strijden hard voor de stem van de boer.

Met slogans als ‘Boer zoekt stem’ en ‘Brussel kan wel wat boerenverstand gebruiken’ van Jan Huitema (VVD, plaats 6) en ‘Vrouw zoekt boer’ van Esther de Lange (lijsttrekker CDA) richten de kandidaten zich specifiek op de agrarische kiezer.

De VVD heeft bovendien varkenshouder Wyno Zwanenburg op plaats 12 hoog op de lijst staan. CDA heeft de Twentse boerin Annie Schreijer-Pierik op nummer 25 van de lijst gezet. Daarmee willen beide partijen benadrukken dat ze het belang van de agrarische sector hoog in het vaandel hebben. D66, met als slogan ‘Van koeien naar kennis’, richt zich duidelijk op andere kiezers.

Terwijl de partijen hard roepen in de landbouwcommissie te willen, is het nog maar de vraag of dat ook gaat gebeuren. Volgens de laatste peilingen van het Europese Vote Watch wordt D66 met vijf zetels de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement, gevolgd door PVV en VVD met ieder vier zetels. Daarmee staan D66 (plus 2) en VVD (plus 1) op winst ten opzichte van de huidige zetelverdeling. CDA, ChristenUnie/SGP, PvdA komen ieder op drie zetels. Daarmee verliest CDA twee zetels, CU/SGP wint er één en PvdA blijft gelijk. GroenLinks daalt van drie naar één zetel. PvdD en 50Plus staan op nul zetels in de peiling.

Daarmee ziet het ernaar uit dat van de landbouwkandidaten alleen De Lange rechtstreeks gekozen wordt voor het parlement. Schreijer, Huitema en Zwanenburg moeten het hebben van voorkeurstemmen. Om rechtstreeks gekozen te worden is tien procent van de kiesdeler nodig, dat komt overeen met ongeveer 18.000 tot 20.000 stemmen. Volgens de Twentse Courant Tubantia is de kans dat Schreijer deze norm gaat halen zeker aanwezig. Schreijer werd al drie keer eerder met voorkeurstemmen gekozen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten en voor de Tweede Kamer. De eerste uitslagen van de verkiezingen worden zondagavond verwacht, als de laatste stembus in Europa gesloten is.

Of registreer je om te kunnen reageren.