Home

Achtergrond

Prijzen dalen door grote gas- en stroomoverschotten

De olieprijs is deze week vrij stabiel. Maandag noteerde Behr een olieprijs van ruim 108 dollar (€ 77,54 ) per vat van 159 liter Noordzeeolie.

Medio deze week zakte de prijs naar $107,43 (€ 77,13). De verwachting is dat de olieprijs voorlopig binnen een bandbreedte van 105 en 110 dollar (75 tot 78 euro) blijft. Marktanalisten van Nuon verwachten dat de olieprijs stabiel blijft. Dit komt door dat twee factoren de prijs in evenwicht zal houden. Het aanbod van olie zal toenemen omdat de olieproductie in Libië wordt opgeschroefd. De vraagzijde wordt beïnvloed door de politieke crisis in Oekraïne. Beide ontwikkelingen zorgen er voor dat de olieprijs stabiel blijft.

Inkoopcollectief gaf deze week een dieselprijs af van €109,55 per duizend liter in de regio Noord. Dat is een lichte toename ten opzichte van twee weken geleden en een nawee van de prijsstijging van de olie eind april.
De situatie in Oekraïne beïnvloedt ook nog steeds sterk de lange termijn prijzen van gas en stroom. De dagmarktprijzen worden voornamelijk beïnvloedt door de grote overschotten van gas en stroom. De gasprijzen op korte termijn zijn daarom licht gedaald en waren maandag rond het niveau van €19,50 per MWh. Daarentegen stegen de gasprijzen voor de lange termijn licht. Contractprijs 2015 was begin deze week €24,80 per MWh.

Eenzelfde tendens is te zien op de kortetermijnmarkt voor stroom. De dagprijzen van stroom zijn licht gedaald naar €42,80 per MWh, begin deze week. Ook op de lange termijn zijn de stroomprijzen gedaald, omdat de grondstoffen voor elektriciteitscentrales (gas en kolen) zijn gezakt. In week 18 was de kolenprijs voor 2015 gestegen naar 83,80 dollar (€ 60,17) per ton kolen. Afgelopen maandag was de kolenprijs weer gedaald naar 82 dollar (€ 58,87) per ton. De prijsdaling op de kolenmarkt is een lichte correctie op de eerdere prijsstijging. Op de dagmarkt waren de kolenprijzen 75 dollar (€ 53,85) per ton.
Daar komt nog bij dat de komende week meer zonne- en windenergie wordt verwacht, waardoor het aanbod van stroom zal toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.