Home

Achtergrond

Oekraïne houdt olieprijs hoog

De gasprijzen op de lange termijn zijn deze week licht gedaald. Medio deze week noteerde TTF een gasprijs voor kalenderblok 2015 van €24,2 per MWh, 2016 €24,2 per MWh. De gasprijs op de lange termijn is relatief hoog, omdat de hoge olieprijs daarin doorwerkt.

De gasprijzen op de dagmarkt liggen maar liefst 5 tot 6 eurocent lager dan de lange termijn prijzen. De prijs op de dagmarkt schommelt tussen de €18 en €19 per MWh. Remco Wiegmink, marktanalist bij Nife Energieadvies verwacht dat de gasprijs op de dagmarkt structureel zo laag blijft.

Begin juni kan het echter nog even spannend worden op de gasmarkt, omdat Oekraïne dan zijn betalingsachterstanden moet inlossen bij Rusland. Rusland heeft gedreigd om Oekraïne geen gas meer te leveren als niet wordt betaald. Oekraïne is een belangrijk doorvoerland voor gas vanuit Rusland naar West-Europa. Alternatieve routes zijn weliswaar voor handen en de voorraden zijn gevuld, maar afsluiting kan een opleving van de gasprijs betekenen.

De stroomprijs is laag en blijft stabiel. De lange termijnprijzen liggen tussen de €42 en €43 per MWh. De prijzen op de dagmarkt schommelen rond €40 per MWh. Op de dagmarkt bepaalt het aanbod van zon- en windenergie de prijs, die ruim voldoende aanwezig zijn.

De olieprijs is vrij hoog en schommelt rond $110 per vat (159 liter) Noordzeeolie. De politieke onrust in Oekraïne houdt de olieprijs hoog. Daarbij presenteerde China deze week positieve economische cijfers. Het aanbod van olie hapert door aanhoudende politieke en sociale onrusten in Libië en Nigeria. Ook worden in Noorwegen stakingen verwacht en staat onderhoud gepland. Deze combinatie van factoren houden de olieprijs naar verwachting de komend periode vrij hoog.

Inkoopcollectief Farmers4all geeft deze week een dieselprijs af van €110,80 per 1.000 liter in de regio Noord. Dat is een daling ten opzichte van vorige week, toen was de dieselprijs €111,15 per 1.000 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.