Home

Achtergrond

Koffiedeal en varkens maken het verschil op beurs

De Amerikaanse bedrijven Tyson Foods en Mondelez waren in de afgelopen week de uitschieters in de Boerderij-beursindex. Mondelez schotelde de beleggers een mooie verrassing voor, terwijl Tyson de hooggespannen verwachtingen niet kon waarmaken.

Het Amerikaanse vleesconcern leed afgelopen week op de aandelenbeurs een verlies van 6,5 procent. Maandag leverde het concern bijna 10 procent van zijn beurswaarde in, omdat de verwachtingen van het bedrijf voor de komende maanden minder rooskleurig zijn dan beleggers hadden gehoopt.

Op de Amerikaanse thuismarkt heeft Tyson hinder van het PED-virus, waardoor de varkensvleesproductie lager uitvalt. Het vleesconcern denkt dat het virus in augustus zijn hoogtepunt bereikt en dat de invloed ervan op de varkensvleesproductie vanaf oktober minder zal worden.

Internationaal gezien heeft Tyson erg veel last van relatief lage varkensprijzen in China. Dit heeft grote invloed op de kipverkopen van het vleesconcern in dat land. Het afgelopen kwartaal werd dan ook een flink verlies geleden in China. Dat wierp toch een smet op de recordomzet die het concern over het tweede kwartaal van boekjaar 2014 bekend kon maken.

Ondanks de tegenvaller van deze week presteert Tyson dit jaar erg goed op de beurs. Na de waardevermindering van deze week resteert nog een koerswinst van ruim 17 procent ten opzichte van eind vorig jaar.

Afgelopen woensdag reageerden beleggers verheugd op de aankondiging dat de koffie-activiteiten van Mondelez worden ondergebracht bij Douwe Egberts. De aankondiging deed de beurskoers van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Mondelez met meer dan 8 procent stijgen. De krachtenbundeling moet de strijd aan gaan met marktleider Nestlé.

Het Amerikaanse concern (eigenaar van merken als Philadelphia, Milka en Côte d'Or) krijgt een belang van 49 procent in het nieuwe koffiebedrijf dat Jacobs Douwe Egberts gaat heten. Daarnaast ontvangt Mondelez nog een bedrag van 5 miljard dollar. Dit geld wordt gebruikt voor het terugkopen van aandelen en het verminderen van de schulden.

Het afstoten van de koffieactiviteiten biedt Mondelez meer mogelijkheden om zich te focussen op de snackactiviteiten. Het concern wil de komende jaren flink snijden in de kosten om zodoende de winstmarges te verbeteren. Dergelijke aankondigingen zien beleggers graag en dat legt de beurskoers van het concern geen windeieren. Bovendien zagen de aandeelhouders dat het concern in het afgelopen kwartaal beter heeft gepresteerd dan verwacht. Door de koerswinst van woensdag ligt de beurswaarde van het concern bijna 8 procent boven het niveau van begin dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.