Home

Achtergrond

Euro tendeert omlaag

De euro blijft onder druk staan. De waarde van de euro is deze week licht gedaald tot 1,36 dollar, toch het laagste niveau sinds 10 februari.

Tegenover het Britse pond daalde de waarde naar het laagste niveau sinds december 2012: 0,811 pond. Daarmee is de wisselkoers nog altijd minder gunstig dan banken bij aanvang van het jaar hadden verwacht, maar in elk geval steeds vriendelijker voor de handel.

Bedrijven die zaken doen met Rusland, zoals veel handelaren in bloemen en planten, zagen de roebel opkrabbelen. De euro was op 14 maart nog 51 roebel waard, inmiddels een kleine 47 roebel. De crisis in Oekraïne blijft echter op de achtergrond een belangrijke rol spelen. Naarmate een burgeroorlog dichterbij komt, wordt de Eurozone aantrekkelijker om kapitaal naartoe te brengen. De euro zou daardoor alsnog sterker kunnen worden.
Voor wie nog twijfelde: Mario Draghi suggereerde deze week opnieuw vrij openlijk dat een renteverlaging in het verschiet ligt. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) sprak tijdens een forum over centraal bankieren in de historische plaats Sintra in Portugal de mogelijkheid uit tot "het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen deflatie." Deflatie is het fenomeen dat prijzen omlaag tenderen.
Zover is het nog niet maar de inflatie ligt in de Eurozone met 0,7 procent wel bijzonder laag. De ECB streeft een niveau van onder maar vlakbij 2 procent. Wanneer prijzen omlaag tenderen, kunnen consumenten aankopen uitstellen. Dat is de belangrijkste reden waarom centrale banken het spook van deflatie doorgaans ernstiger vinden dan inflatie. In Japan bijvoorbeeld vielen na 1990 de consumentenbestedingen terug.
Lagere consumentenuitgaven zijn echter niet de enige reden deflatie te vrezen. Deflatie maakt tevens het terugbetalen van leningen lastiger en maakt sparen aantrekkelijk omdat rentes niet onder 0 kunnen dalen. Salarissen kunnen ten slotte niet zo makkelijk worden verlaagd. Reële salarissen worden door dalende prijzen hoger, waardoor bedrijven ervoor kunnen kiezen hun personeelsbestand te verkleinen.
Als de ECB de herfinancieringsrente voor commerciële banken verlaagt, dalen leenkosten voor banken. Het is de bedoeling dat zij hun gedaalde leenkosten weer doorgeven aan klanten, al leert de ervaring de laatste jaren dat dit maar deels het geval is. Draghi geeft in elk geval nu aan dat kredietverlening aan het MKB en dan vooral in perifere landen één van de grootste problemen voor de Eurozone is geworden.
Zeker als de economie weer aantrekt, zal de vraag naar krediet toenemen. Banken zijn echter terughoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.