Home

Achtergrond

Euro piekt naar recordwaarde van $1,40

Deze week liep de koers van de euro ten opzichte van de dollar weer op en bereikte net geen $1,40 deze week, de hoogste waarde sinds 2011.

De waardestijging van de euro wordt veroorzaakt doordat de economische groei in de eurozone aantrekt vanwege toename van de export en een opleving van de binnenlandse consumptie. Donderdag vertegenwoordigde de euro een waarde van ruim $1,3993. Het is de tweede maal dit jaar dat de euro deze hoge waarde ten opzichte van de dollar heeft. Ter vergelijking: een jaar geleden bedroeg de waarde van euro $1,31.

Een sterke euro is ongunstig voor de eurolanden, omdat het economisch herstel in de Europese Unie nog heel kwetsbaar is. Naar verwachting zal de Europese Centrale Bank (ECB) er dan ook alles aan doen om de waarde van de euro omlaag te krijgen. Vooral kwetsbare lidstaten van de Europese Unie zullen het moeten hebben van de export in de komende kwartalen om economische groei te realiseren.

De huidige, hoge koers van de euro blijft voorlopig in tact. Dat voorspelde de Duitser Guido Barthels deze week, chief investment officer van fondsenhuis Ethenea in gesprek met de Financiële Telegraaf. Naar verwachting zal de dure euro op termijn in waarde gaan dalen. Een koers van $1,29 voor de euro aan het eind van het jaar is haalbaar, aldus Barthels om uiteindelijk richting de $1,25 te bewegen.

De ECB zal overigens naar verwachting niet direct de rentestand gebruiken om de waarde van de euro te beïnvloeden, meldde beleggersbelangen.nl omdat de rente al historisch laag is. Donderdag maakte de ECB bekend de huidige rentetarieven te handhaven. De ECB zal eerst andere middelen trachten in te zetten om de koers van de euro te laten zakken.

De Britse centrale bank maakte donderdag bekend ook het belangrijkste rentetarief onveranderd te laten op 0,5 procent, meldde ANP. De rente in Groot-Brittannië staat daarmee al ruim vijf jaar op dat historisch lage niveau. Economen hadden al verwacht dat de rente gelijk zou blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.