Home

Achtergrond

Danone en K+S in de lift

De aandelen Danone en K+S zijn ten opzichte van vorige week fors in waarde gestegen. Danone bleek in gesprek te zijn met Nestlé en andere partijen over verkoop van zijn divisie voor medische voeding.

De verkoop kan het Franse voedingsmiddelen- en zuivelbedrijf volgens analisten €3 tot 5 miljard opleveren. De opbrengst zal vermoedelijk deels worden 'teruggegeven' aan aandeelhouders middels een verhoogd dividend.

Een groot deel zal worden gereserveerd voor investeringen in de andere drie divisies van Danone, die stuk voor stuk groter zijn. Danone wil met name groeien met babyvoeding, waar het met een marktaandeel van 15 procent achterblijft bij met name marktleider Nestlé. De koers is ten opzichte van vorige week 7 procent gestegen en staat met €54 nog onder de top van de laatste 52 weken (€60).
De deal past strategisch uitstekend bij het Zwitserse Nestlé, dat functionele voeding als een belangrijke pijler voor toekomstige groei ziet. Analisten denken dat concurrenten als Mead Johnson niet op kunnen tegen Nestlé, het grootste voedingsconcern wereldwijd. Het aandeel van Nestlé steeg bijna 2 procent en staat nu 10 procent boven de beginkoers van 2014.
De Duitse kunstmestreus K+S zag de waarde van haar aandelen oplopen, nadat het bekendmaakte dat de kaliprijs de bodem wel bereikt heeft. Topman Norbert Steiner ziet zelfs eerste tekenen van herstel. Het aandeel stortte eerder in, omdat de kaliprijs langdurig onder druk stond. Kopers uit China en India stelden orders uit. Het prijszettende Russisch-Wit-Russische exportkartel BPC werd bovendien opgeheven.
Steiner deed de uitspraak bij de presentatie van meevallende kwartaalcijfers. De winst voor rente en belastingen bleek in het eerste kwartaal van 2014 met 21 procent gedaald te zijn tot €219,6 miljoen. Analisten waren uitgegaan van een winst van €190 tot 195 miljoen. De onderneming uit Kassel verwacht nog wel een 'significante' winstdaling voor dit jaar, omdat prijzen weliswaar stijgen, maar laag blijven. K+S probeert de schade te beperken met een besparingsprogramma van €150 miljoen voor dit jaar en €500 miljoen in totaal.
Het aandeel Südzucker nam aan het begin van de week een aanloop naar de presentatie van de jaarcijfers. Het aandeel had fors ingeleverd en veel beleggers gingen ervan uit dat het pessimisme te ver was doorgeschoten. Donderdag bleek het pessimisme goeddeels terecht, want de cijfers zijn ronduit slecht te noemen en het aandeel verloor direct een procent aan waarde.
Het Duitse bedrijf boekte een operationele winst van €658 miljoen. Dat is meer dan €300 miljoen minder dan een jaar eerder, maar honderden miljoenen meer dan het bedrijf voor het nieuwe boekjaar verwacht. De omzet van €7,8 miljard daalt naar verwachting naar €7 miljard. Het dividend wordt verlaagd van 90 naar 50 cent per aandeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.