Home

Achtergrond

Aandeel Südzucker staat onder druk

Het aandeel Südzucker staat wederom onder zware druk. De Duitse financiële toezichthouder BaFin onderzoekt of bij de bietenverwerker rond de winstwaarschuwing van april sprake is geweest van koersmanipulatie of handel met voorkennis.

Het betreft een routineonderzoek. De onderneming uit Mannheim maakte op 8 april een forse winstdaling over 2013 bekend en gaf een winstwaarschuwing af voor het lopende jaar.

Het aandeel daalde toen 23 procent, tot het laagste niveau sinds 2010. Onderzoek moet nu uitwijzen of het slechte nieuws niet te laat is bekendgemaakt. Het aandeel staat met een koers net boven €15 dichtbij het laagste niveau in de laatste 52 weken. De top van ruim €27 die in dezelfde periode werd opgetekend, is ver weg, zeker in het licht van de liberalisering van de suikermarkt die leidt tot meer prijsdruk.
Südzucker neemt de personeelskosten onder de loep. Meer hoop putten analisten uit geruchten dat het grootste suikerconcern in Europa een rietsuikerproducent in Brazilië wil kopen. Braziliaanse suikerproductie is normaliter goedkoper dan Europese bietenproductie. Südzucker heeft ondanks de tegenvallende resultaten nog altijd naar eigen zeggen tussen de €1 miljard en €2 miljard beschikbaar voor overnames.
Bunge wil mogelijk verlieslatende suikeractiviteiten in Brazilië verkopen. De onderneming wil zich specialiseren in graan en soja. De Braziliaanse suikermarkt wordt deels door de regering bepaald. Wanneer er verkiezingen aankomen, wordt vaak een maximumprijs voor brandstof ingesteld. In Brazilië wordt veel suiker in bio-ethanol verwerkt.
De aandelen JBS en Brasil Foods verloren beiden bijna 5 procent aan beurswaarde ten opzichte van vorige week. JBS is begonnen met de aparte beursgang van een groot deel van haar Braziliaanse activiteiten voor kip, varkensvlees en kant-en-klaarmaaltijden. De onderneming wil met de transactie circa 4 miljard reais (€1,3 miljard) ophalen. Met de opbrengst van de beursgang moet de schuldenberg omlaag. Met het uitgeven van aandelen kan de waarde van bestaande aandelen verwateren.
Het bedrijf kocht vorig jaar voor 2,7 miljard dollar pluimveevleesslachter Seara van Marfrig, maar gaf ook enkele honderden miljoenen dollars uit aan voedingsverwerkers in Canada en Brazilië. Het is ook hier, waar meer toegevoegde waarde zit, waar JBS verder wil blijven groeien met acquisities, aldus topman Wesley Batista. Brasil Foods realiseert al 22 procent van haar exportomzet met verwerkte producten en heeft een aanzienlijk lagere schuld dan JBS. Beleggers voelen zich onzeker omdat het bedrijf mogelijk zuivelaar Batavo verkoopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.