Home

Achtergrond

Aandeel Monsanto ondanks kritiek naar top

Vorige week liepen miljoenen mensen mee in tientallen March Against Monsanto'-demonstraties wereldwijd. Monsanto zou immoreel handelen door vol in te zetten op transgene zaden, die onder meer boeren zouden aanmoedigen extra veel herbiciden te spuiten.

Het kon beleggers niet deren. Het aandeel Monsanto raakte dinsdag een waarde van 120,50 dollar aan, het hoogste niveau in de laatste 52 weken.

Wie precies een jaar geleden instapte, staat nu op ruim 16 procent winst. Echte spekkopers stapten op 94 dollar in tijdens een kortstondige dip. Nieuwe toppen lijken binnen bereik. De onderneming verwacht de komende vijf jaar groeipercentages ruim boven de 10 procent. Het afgelopen kwartaal van Monsanto was bovendien uitstekend. De inkomsten kwamen neer op 3,15 dollar per aandeel, 15 procent meer dan een jaar geleden.
Monsanto verwacht de komende kwartalen per aandeel 5 tot 5,20 dollar te verdienen. De afzet van soja- en maiszaad loopt uitstekend. Negatieve wisselkoerseffecten drukken de winst per aandeel met 15 tot 20 cent. Voor de langere termijn lijkt het perspectief ook positief. Transparancy Market Research becijferde onlangs dat de wereldwijde zadenmarkt in omvang zal groeien van 34,5 miljard dollar in 2011 naar 53,3 miljard in 2018.
Aandelen in de Zwitserse concurrent Syngenta doen het recentelijk minder goed. Het aandeel blijft bewegen tussen een waarde van 346 en 348 franc. In de laatste 52 weken werd een top opgetekend van 396 franc. Het bedrijf presteerde het afgelopen kwartaal niet sterk. De omzet groeide 2,5 procent maar de winst per aandeel daalde 12 procent tot 19,20 dollar. Een omvangrijk kostenbesparingsprogramma moet soelaas bieden.
Het aandeel General Mills steeg begin deze week met bijna 1,5 procent tot ruim 54 dollar. Daarmee worden aandelen verhandeld op de hoogste koers ooit. De Amerikaanse producent van onder meer yoghurt en ontbijtgranen kijkt terug op 115 jaar van onafgebroken en nooit verlaagde dividenduitkeringen aan beleggers. Het bedrijf geldt met recht als zekerheid in de portefeuille van veel beleggers.
In de afgelopen 9 maanden nam de omzet van General Mills 2 procent toe. Dat is volledig in lijn met het gematigde groeipad dat het bedrijf eerder zelf voorspiegelde. Wie van meer risico houdt, kan beter beleggen in concurrent Kellogg, dat speelbal is van speculaties. De onderneming zou in de belangstelling staan van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van meesterbelegger Warren Buffett.
"Het Orakel van Omaha" nam eerder belangen in Coca Cola en ketchupgigant Heinz. Het grote verschil met deze bedrijven is dat Kellogg een product maakt waarop bijzonder weinig marge wordt gerealiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.