Home

Achtergrond laatste update:1 aug 2014

Yara omhoog na ontslag topman

Het aandeel Yara won deze week flink aan waarde. Woensdag werd afgesloten met een koers van 272,3 Noorse kroon, dichtbij het hoogste niveau in de laatste 52 weken.

Aandelen in het kunstmestconcern gingen bij aanvang van het jaar voor 261 kroon van de hand en op 14 mei werd een dieptepunt van 241 kroon opgetekend.

Yara toonde zich afgelopen jaar dan ook van een wat minder positieve kant. Werd het bedrijf eerder geassocieerd met Scandinavische degelijkheid, een affaire waarbij Yara-topmannen officials in Libië, Rusland en India omkochten doet twijfels over het management rijzen. Aandeelhouders waren deze week dan ook opgelucht toen bestuursvoorzitter Bernt Reitan deze week de laan werd uitgestuurd.
Reitan zegt Yara te verlaten om meer tijd met zijn gezin door te kunnen brengen, maar de man lag de afgelopen vergaderingen met aandeelhouders toenemend onder vuur vanwege zijn afwikkeling van de affaire. Wellicht belangrijker voor het aandeel Yara was deze week nog de mededeling dat Yara een inkoopprogramma voor eigen aandelen verder wil uitbreiden.
Volgens het plan, dat op 5 mei wordt voorgelegd aan aandeelhouders, kan de onderneming 5 procent van de aandelen Yara inkopen in de periode tot aan de volgende aandeelhoudersvergadering. Er komt dus een vragende partij bij op de markt. Normaliter kopen bedrijven om vertrouwen in het bedrijf te vergroten. Het is een teken dat een onderneming meer cash heeft dan het kwijt kan aan schuldafbetalingen of interessante overnames.
Erg enthousiast zijn analisten nog steeds niet. Zacks adviseert nu het aandeel vast te houden, waar het eerder een verkoopadvies gaf. JP Morgan Chase was eerder neutraal maar denkt nu positief over het aandeel. De Zwitserse rekenmeesters van UBS daarentegen verlaagden hun advies van 'kopen' naar 'neutraal'  en ook Barclays heeft recent haar oordeel negatief bijgesteld.  In totaal adviseren nu vier analisten te verkopen, twee het aandeel vast te houden en twee het aandeel aan te kopen.
De waarde van het aandeel Syngenta liep deze week 3,2 procent op. De Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen vreest dat negatieve wisselkoersen zo'n 100 miljoen dollar van het bedrijfsresultaat "schaven". In Europa is aanzienlijk minder verkocht. Beleggers zijn echter opgelucht omdat de onderneming denkt dit effect te kunnen compenseren door prijzen te verhogen.
Sterker, de marge kan volgens Syngenta-topman Mike Mack omhoog. Het aandeel staat met 344 Zwitserse francs in Zürich nu  op het hoogste niveau sinds 14 januari en aanzienlijk hoger dan de 306 franc die nog in februari is opgetekend. Het aandeel telt veel "neutrale" beoordelingen van analisten.

Of registreer je om te kunnen reageren.