Home

Achtergrond

Sterke euro blijft bedrijven dwars zitten

Van Unilever tot Danone, ABF of Nestlé: West-Europese landen hebben last van de relatief hoge waarde van de euro. Ook afgelopen week bleef de waarde van de euro ten opzichte van andere munten keihard.

De euro is nu 1,38 dollar waard en dat is duidelijk meer dan de 1,28 dollar die in de zomer van 2013 werd opgetekend en maar een fractie minder dan de piek van dit jaar.
De meeste schade wordt echter niet geleden in de handel in dollars, maar die in Braziliaanse real, Argentijnse peso of Russische roebel. Waar bedrijfswinsten en handel belemmeringen ondervinden, blijft het Europese schip wel de goede kant uit varen. De industriële productie nam in februari weer toe en de Eurozone stevent volgens ING af op een keurige 0,4 procent economische groei in het eerste kwartaal.
Het Italiaanse hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, bestrijdt de hoge waarde van de euro vooralsnog louter met woorden. Aangezien Draghi dit al maanden doet, reageren markten steeds minder. Toch wordt verwacht dat in één van de aankomende maanden de rente die de ECB berekent aan commerciële banken wordt verlaagd. Dat zal dan ook leiden tot een wat lagere Euribor, vaak referentie bij leningen.
Op dit moment ligt de Euribor bij een looptijd van drie maanden op 0,32 procent, eigenlijk al bijzonder laag. In de markt blijft krediet voor veel bedrijven niet makkelijk te krijgen terwijl opslagen marktrentes opschroeven. De belangrijkste reden de rente te verlagen zou voor de ECB toch liggen in het Europese inflatiecijfer, dat met 0,5 procent veel te laag is. Sommige analisten zien een verband met de kredietkrimp.
De kans dat de euro in waarde daalt neemt niet alleen toe door het vooruitzicht op een renteverlaging maar ook cijfers uit de VS. In de VS wordt steeds duidelijker dat de economische matigheid in de winter toch vooral gerelateerd was aan extreem weer, iets waar bijvoorbeeld hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro al langer op hamert. In maart stonden vrijwel alle indicatoren van de Amerikaanse economie op groen.
Naarmate de VS beter presteert dan de Eurozone, zal de euro terrein inleveren. De koers zou volgens de meeste ramingen in het vierde kwartaal onder 1,30 dollar kunnen zakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.