Home

Achtergrond

Renteverlaging verwacht

De Nederlandse economische groei trekt dit jaar aan tot 1,2 procent, waar vorig jaar nog een krimp van 0,8 procent is opgetekend.

Het herstel is vooral te danken aan de opleving van internationale markten. De wereldeconomie zal naar verwachting 3,6 procent groeien en dat is bijna een vol procentpunt sneller dan een jaar eerder. In bijvoorbeeld de VS is de groei aangetrokken maar ook Zuid-Europa koopt weer meer Nederlands product.
ABN Amro tempert het optimisme. Zo is de Krimcrisis verre van opgelost en dreigt dus nog altijd een handelsoorlog tussen het Westen en Rusland, de achtste grootste economie ter wereld. Zorgen over de Chinese economie, de tweede grootste wereldwijd, zijn eveneens nog niet weg. De Chinese export valt tegen en analisten uiten zorgen over de hoge, deels verborgen schuldenberg bij particulieren en bedrijven.
En daar blijft het niet bij. De Europese verkiezingen kunnen bij een overwinning van eurosceptische partijen tot onrust leiden terwijl het de vraag blijft hoe met name Zuid-Europese banken de bankentest doorstaan. Mogelijk wordt de kredietkraan in Zuid-Europa noodgedwongen weer dichtgedraaid. Het grootste risico voor herstel in de Eurozone ligt echter besloten in de prijsontwikkeling.
In met name het zuiden van Europa dalen prijzen en dat kan onder meer leiden tot minder bestedingen. In Nederland is de inflatie weliswaar gedrukt maar nog altijd stevig. In de hele Eurozone is ze zorgwekkend laag. Analisten voorzien dat bij een aanhoudend lage inflatie één van de grote beleidsbijeenkomsten van de Europese Centrale Bank de komende maanden de rente voor commerciële bedrijven verlaagt.
Dat leidt dan tot lagere leenkosten en dus waarschijnlijk meer geld op de markt. Het gevolg: een dalende waarde van de euro en lagere rentes ook voor bedrijven. Momenteel ligt de interbancaire Euribor-rente met een looptijd van drie maanden op bijna 0,330 procent. In januari en februari lag de koers nog onder 0,30 procent. Een dalende waarde van de euro is welkom voor exporteurs. Momenteel is de euro 1,37 dollar waard. Precies een jaar geleden noteerde de euro nog een waarde van 1,30 dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.